Mercedes-AMG merancang untuk menawarkan versi plug-in hybrid untuk setiap model dalam barisannya, dijangka pada beberapa tahun akan datang, di mana barisan pertamanya dijangka akan diperkenalkan pada 2020, laporan Autocar. Ia senada dengan langkah Mercedes-Benz yang turut memperkenalkan varian seangkatannya bagi semua segmennya, seperti EQ Boost (mild-hybrid), EQ Power (PHEV) dan EQ (elektrik sepenuhnya).

Buat masa ini terdapat beberapa varian mild-hybrid dalam barisan AMG, termasuk CLS 53 dan GLE 53 4Matic+ yang baru dilancarkan, yang pertama kali dipertontonkan di Geneva. Ia menampilkan sistem elektrikal 49-voltan, pemampat elektrik dan penjana pemula EQ Boost, yang mampu menyalurkan kuasa tambahan 21 hp dan 250 Nm.

Mild-hybrid yang ditawarkan ini dilihat sebagai solusi kerana ia menemati sasaran emisi EU yang ketat. “Semua kenderaan AMG pada masa akan datang akan dilengkapi varian plug-in hybrid sebagai pilihan. Mild hybrid bukanlah strategi untuk AMG, kerana penjimatan emisi begitu kecil, ujar ketua external affair for emission Mercedes, Frank Overmeyer.

Buat masa ini, Mercedes-Benz mempunyai versi EQ Power bagi C-Class, E-Class dan S-Class, tetapi PHEV dijangka berkembang kepada 10, dan lebih daripada 20 model menjelang 2020, menurut Ola Kallenius, ahli lembaga pengarah pengurusan Daimler AG yang bertanggungjawab untuk Group Research and Mercedes-Benz Cars Development.

Operasi elektrik sepenuhnya untuk PHEV mampu mencecah sehingga 50 km mengikut kitaran ujian WLTP, tetapi menurut Kallneius, ia boleh meningkat sekali ganda sehingga 100 km apabila PHEV generasi akan didatang diperkenalkan.

AMG PHEV akan didatangkan versi talaan prestasi bagi sistem EQ Power, dengan mengorbankan beberapa operasi, menurut Overmeyer. “Bateri dan aplikasi, termasuk motor elektrik, akan sama, dan anda boleh mempunyai ledakan signifikan (bagi prestasi) yang akan mengurangkan jarak, tetapi memberikan pengalaman yang lebih baik. Sama bateri, sama penjana kuasa, tetapi berlainan aplikasi. Untuk SUV, ia boleh menawarkan 100 km, tetapi mungkin hanya 60 hingga 70 km untuk AMG,” ujarnya.