Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Redzuan Md Yusof telah mengesahkan kementeriannya dalam fasa akhir menyenarai pendek syarikat yang akan bekerjasama membangunkan kereta nasional ketiga.

Katanya lagi, keputusan akan diumumkan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada pertengahan tahun ini, laporan Berita Harian.

Ketika ini, katanya, pihaknya melihat potensi dua syarikat, bagaimanapun kemungkinan besar hanya satu syarikat saja yang akan bekerjasama dalam usaha membangunkan projek kereta nasional.

“Kereta nasional adalah rangsangan untuk membangunkan usahawan dalam bidang automotif dan kejuruteraan, khususnya anak muda. Ini usaha kerajaan untuk merangsang pembangunan usahawan dalam bidang ini sekali gus menyumbang kepada industri.

“Jika kita lihat kemajuan teknologi hari ini membolehkan pembinaan sebuah kereta tanpa memerlukan kos yang tinggi, sebaliknya kita menerima pakai kepakaran sedia ada,” katanya pada pemberita hari ini.

Pada pertengahan Januari lalu, beliau turut mengesahkan, dana sebanyak RM20 juta telah diperuntukkan kepada tujuan penyelidikan dan pembangunan R&D sedia ada untuk kementeriannya, yang sebahagian yang akan digunakan bagi pembangunan prototaip kereta nasional ketiga.