Land Rover Special Vehicle Operation telah menghasilkan sebuah Land Rover Discovery khas yang bakal digunakan oleh kumpulan ekspedisi penyelidikan Mobile Malaria Project. Kenderaan itu dihasilkan setelah kumpulan dari Universiti Oxford berkenaan memenangi Land Rover Bursary 2018 dengan kerjasama Royal Geographical Society.

Model rekaan khas ini bakal dipandu sejauh 6,300 km merentasi Namibia, Zambia, Tanzania dan Kenya dalam masa lapan minggu oleh pasukan yang diketuai oleh Dr George Busby, bagi kerja-kerja bagi mengkaji cabaran yang dihadapi oleh penyelidikan terhadap penyakit malaria serta menyiasat potensi teknologi penjujukan DNA mudah alih di Afrika – tempat yang menyumbang statistik 90% dari jumlah keseluruhan yang dijangkiti penyakit tersebut.

Oleh itu, Land Rover Discovery Mobile Malaria Project ini dilengkapi dengan pelbagai peralatan. Ruang kargo sebesar 1,137 SUV ini dijadikan sebagai makmal penjujukan genetik bergerak lengkap dengan unit peti sejuk bagi menyimpan peralatan saintifik dengan selamat, konfigurasi sistem kerangka ruang penyimpanan istimewa bagi membawa kotak-kotak peralatan khas dan juga bateri ekspedisi on-board.

Manakala pada bahagian luaran, ia diubahsuai bagi membolehkan SUV ini dipandu pada permukaan lasak, serta diberikan pelbagai kelengkapan mengembara. Discovery ini dilengkapkan dengan dua awning yang boleh dibuka/tutup dengan pantas pada kedua-dua sisi. Ia juga menerima peralatan-peralatan menyelamat, unit winch, trek pasir/lumpur, rak bumbung ekpedisi, lampu memandu malam LED, serta tayar off-road.

Pasukan ekspedisi ini turut akan mendapat kerjasama rakan bantuan kemanusiaan global Land Rover iaitu what3words, bagi membantu mereka merancang perjalanan, serta mengemudi pergerakan darat dan mendokumentasi penemuan pada masa sebenar.