Pembaca kami telah menghantarkan beberapa gambar Hyundai Elantra AD versi facelift sedang diuji atas jalan di Malaysia, sekaligus menunjukkan kemungkinan pelancarannya semakin hampir. Sedan yang mengalami banyak perubahan ini pertama kali dilancarkan di Amerika Syarikat Ogos tahun lalu, dan ia memberi gambaran kita tidak akan menunggu lama lagi untuk pelancarannya, tidak seperti Elantra sebelum ini, di mana selepas dua tahun didedahkan, barulah ia tiba di Malaysia.

Bahagian luar model facelift ini menunjukkan perubahan yang besar, termasuk penggunaan gril baru, perumah lampu yang berbentuk segi tiga tajam menempatkan unit lampu utama LED bagi varian Limited dan Sport, dan di penghujung bampar terdapat bukaan berbentuk segi tiga yang menjadi tempat untuk lampu kabus. Bentuk lampu belakang, grafiknya serta bampar belakang turut diubah.

Walaupun kita tidak dapat melihat bahagian dalam model yang diuji di Malaysia ini, kita boleh menjangka perubahan seperti paparan instrumen serta pengawal pendingin hawa. Untuk bahagian mekanikal, Elantra AD facelift mungkin ditawarkan dengan pilihan enjin sama bermula dengan unit empat silinder 2.0 liter Nu NA berkuasa 152 PS dan 192 Nm, dipadankan bersama transmisi automatik enam kelajuan.

Sekarang ini dalam pasaran Malaysia, Elantra dijual pada harga RM109,888 untuk varian Executive, dan RM113,888 untuk varian Dynamic yang dipasang dengan kit badan. Harga ini tidak termasuk insurans. Apa pendapat anda dengan model baru ini?