Melalui model Elantra facelift 2019, Hyundai menggambarkan rekaannya sebagai “bersemangat”, dan muka yang dulunya seperti Audi pada model AD generasi keenam telah diubah dan diganti dengan rekaan yang lebih tajam dan moden. Pada bahagian belakang, tempat nombor plet telah diubah ke bawah dan tempat asalnya diletakkan dengan lencana tulisan Elantra yang lebih berjarak, seperti Sonata facelift.

“Pembaharuan luar dan dalam Elantra 2019 ini dibuat bagi mengekalkan karekter rekaannya yang penuh emosi. Hud, fender hadapan, gril dan lampu, serta bahagian belakang, but serta lampu belakangnya telah direka semula untuk mewujudkan imej yang menarik dan penuh keyakinan,” kata pengarah perancangan produk Hyundai Motor America, Scott Margason.

Pada model baru ini juga terdapat rekaan rim 16 dan 17 inci baru, serta unit 15 inci untuk varian Eco di Amerika Syarikat (AS). Perumah lampu yang berbentuk segi tiga tajam kini menempatkan unit lampu utama LED bagi varian Limited dan Sport, manakala di penghujung bampar juga terdapat bukaan berbentuk segi tiga yang menjadi tempat untuk lampu kabus.

Naik taraf sistem keselamatan adalah kelebihan utama model facelift ini. Bagi varian SEL ke atas, ia telah diperlengkap dengan pakej SmartSense Hyundai yang bermaksud, ia kini ada pada 75% daripada Elantra yang ditawarkan oleh Hyundai di AS. Dalam pakej ini terdapat Forward Collision-Avoidance Assist (jenis yang menggunakan kamera), Lane Keep Assist dan Driver Attention Alert. Ini adalah sebagai tambahan kepada Blind-Spot Collision Warning dengan Rear Cross-Traffic Alert dan Lane Change Assist.

Bagi varian paling atas Elantra Limited dengan Ultimate Package, pakej SmartSense padanya dilengkapkan sekali dengan Safe Exit Assist dan Forward Collision-Avoidance Assist dengan Pedestrian Detection yang menggunakan gabungan input daripada kamera dan radar. Safe Exit Assist memberikan amaran apabila ada kenderaan yang mendekati dari belakang, dan memberitahu penumpang keadaan tidak selamat untuk membuka pintu dan keluar dari kenderaan.

Elantra 2019 juga tampil dengan sistem infotainmen AVN 5.0 generasi terbaru, yang kini mempunyai processor yang dinaik taraf supaya lebih responsif, serta skrin 8.0 inci (lebih besar satu inci). Penggunaan preset juga lebih mudah kerana saluran AM, FM dan SiriusXM berada pada satu skrin, dan turut menampilkan HERE HD Traffic. Turut ditambah kepada peta navigasi adalah pandangan dari atas, dan pemandu kini boleh melihat aliran trafik dan data insiden tanpa membayar yuran langganan melalui HD Radio. Kamera undur juga ada pada model ini dengan garisan dinamik.

Elantra 2019 turut boleh didapati dengan kemudahan lain seperti Infinity Premium Audio dengan Clari-Fi dan lapan pembesar suara, Apple CarPlay, Android Auto dan pengecas telefon pintar tanpa wayar Qi. Rekaan pengawal pendingin hawa juga adalah baru, termasuk tombol kawalannya.

Untuk pilihan enjin, tiada perubahan yang dilakukan, bermaksud ia masih ditawarkan dengan unit 2.0 liter Nu MPI Atkinson Cycle 147 hp dan Kappa 1.4 liter Turbo-GDI dengan 128 hp. Menurut Hyundai, Elantra Sport facelift akan diperkenalkan pada hujung tahun ini, dan secara mekanikalnya, ia akan mempunyai perbezaan yang sama seperti model sebelum facelift, iaitu enjin 1.6 liter Turbo GDI yang dipadankan dengan transmisi sama ada manual enam kelajuan atau automatik klac berkembar tujuh kelajuan. Di Malaysia, Elantra 7DCT Sport datang dengan 204 PS dan 265 Nm tork antara 1,500 hingga 4,500 rpm.

Kelengkapan lain yang bakal diperbaharui pada Elantra Sport adalah lapik bumbung, pedal penukar gear di stereng, tempat duduk sport kulit, roda stereng yang berbentuk rata di bawah dan dibalut kulit, panel instrumen sport dan kemasan tepi pintu. Elantra paling laju ini datang dengan suspensi belakang multi-link independent dan bukannya torsion beam seperti model biasa.