Hyundai telah mendedahkan, Crossover Utility Vehicle (CUV) serba baru mereka yang akan ditunjukkan tidak lama lagi akan dipanggil sebagai Venue. Nama ini sekaligus memberi perubahan kepada tradisi Hyundai yang sebelum ini menggunakan nama tempat atau bandar seperti Tucson, Santa Fe dan Palisade.

Untuk yang bertanya kenapa ia dipanggil Venue, Hyundai memberitahu nama ini merujuk kepada tempat di mana orang mahu dilihat, dan dalam konteks ini, ia adalah dalam kenderaan. Nama ini menggambarkan gaya yang mengikut masa dan unik, dan ini dianggap sesuai dengan CUV baru tersebut. Selain daripada nama itu – yang terletak bawah logo Hyundai di pintu but belakang – tiada sebarang perincian lain yang diberitahu.

Dalam barisan produk Hyundai, Venue akan diletakkan di bawah Kona, dan memandangkan ia adalah sebuah model yang mementingkan gaya, pelancarannya akan dimasukkan dengan teknologi Augmented Reality (AR). Malah, pelancarannya yang akan dibuat 17 April ini di New York Motor Show juga akan disiarkan secara langsung atas talian.