Hyundai Sonata 2020 – 1.6 Turbo GDI, 180 hp, 8AT

Hyundai Sonata 2020 – 1.6 Turbo GDI, 180 hp, 8AT

Awal bulan ini Hyundai telah mendedahkan rupa untuk sedan segmen-D Sonata generasi baharu, tetapi tidak memperincikan spesifikasi mekanikalnya. Semakin hampir dengan kemunculan rasminya di Seoul Motor Show 2019 hujung minggu ini, jenama Korea tersebut membocorkan sedikit lagi maklumat – kereta ini bakal dijana oleh enjin baharu Smart Stream 1.6 liter turbo dengan sistem suntikan bahan api terus, menghasilkan 180 hp bersama kotak gear automatik konvensional lapan-kelajuan.

Menurut Hyundai, rekaan muka Sonata ini menampilkan rupa signatur baharu dengan gril hadapan yang digelar ‘Parametric Jewel’. Ia diapit oleh lampu yang direka dengan kluster baharu unik, seiring dengan rekaan liang udara kedua-dua sisi bampar yang kelihatan seperti sayap – bukan liang palsu, sebaliknya memang mengalirkan udara bagi mengurangkan rintangan angin pada mukanya. Bercakap berkenaan lampu hadapan, Sonata 2020 diberikan unit dengan empat elemen lampu individu dalam kluster tersebut.

Garis sisi kereta ini juga agak unik, menampilkan garis atas yang bermula dari pintu hadapan hingga lampu belakang yang seakan membentuk otot di atas ruang roda belakang. Manakala satu lagi garis dibahagian bawah juga direka beralun ke dalam. Dengan rupa coupe yang landai di bahagian belakang, lampu belakang kereta ini di reka seakan Civic generasi ke-10, dengan jalur LED yang juga nampak seperti ‘sepit ketam’ ketika dihidupkan.

Hyundai Sonata 2020 – 1.6 Turbo GDI, 180 hp, 8AT

Lampu tersebut bersambung dengan unit yang terdapat pada penutup but, di mana pada bahagian atas ia turut membentuk sebahagian rupa ‘ekor itik’, manakala satu jalur nipis pada bahagian bawah merentangi keseluruhan penutup but berkenaan bagi menghubungkan kedua-dua unit lampu. Nombor plat terletak pada bahagian bampar, yang turut mempunyai kemasan seperti diffuser bersama tip ekzos berkembar.

Pada bahagian dalam, papan pemuka Sonata 2020 ini direka dengan paparan meter yang diinspirasikan dari pesawat Stealth, dan turut menyerlahkan rekaan skrin utama pada bahagian tengah. Hyundai menjelaskan bahawa kedua-dua paparan tersebut diletakkan dalam susunan-S bagi mengelakkan sebarang halangan pada penglihatan pemandu.

Secara keseluruhan, rekaan kabin kereta ini akan menghasilkan ‘perasaan yang ringan’ kepada penumpang dan pemandu, dakwa Hyundai lagi. Tombol gear konvensional pula digantikan dengan butang, di mana transmisi juga menggunakan teknologi shift-by-wire. Suis-suis untuk memilih mod pemanduan dan juga kawalan sistem bantuan pemanduan juga diletakkan berhampiran.

Hyundai Sonata 2020 – 1.6 Turbo GDI, 180 hp, 8AT

Model generasi baharu ini dihasilkan dengan panjang 4,900 mm, lebar 1,890 mm dan jarak roda 2,840 mm. Oleh itu, Sonata 2020 ini adalah 45 mm lebih panjang, 25 mm lebih lebar serta jarak roda 35 mm lebih jauh dari model generasi ke-tujuh. Rupa sporty pada badan kereta ini bukan sekadar ilusi, tetapi ia benar-benar 30 mm lebih rendah dari sebelum ini dengan ukuran 1,835 mm.

Nak tahu lebih perincian berkenaan Sonata generasi ke-lapan ini? Tunggu sehingga Hyundai mendedahkan segalanya berkenaan lawan Honda Accord dan Toyota Camry ini, dan kami akan terus sampaikan kepada anda.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required