Hyundai Sonata generasi baharu kini didedahkan – sedan segmen-D dengan gaya coupe empat-pintu

Hyundai Sonata generasi baharu kini didedahkan – sedan segmen-D dengan gaya coupe empat-pintu

Ini bukan model konsep ataupun model prototaip, apa yang anda lihat ini adalah benar-benar lawan Honda Accord dan Toyota Camry dari Korea iaitu Hyundai Sonata generasi ke-lapan. Model generasi baharu ini bakal menggantikan generasi LF sedia ada, dan ianya menerapkan tema rekaan ‘Sensuous Sportiness’ terkini Hyundai.

Kebanyakkan elemen rekaan sedan dengan gaya coupe empat-pintu seperti Mercedes-Benz CLS atau Volkswagen Arteon pada Sonata ini menerapkan unsur-unsur dari model konsep Hyundai Le Fil Rouge yang muncul pada Geneva Motor Show tahun lalu. Muka kereta ini diberikan gril “Digital Pulse Cascading” tujuh-titik baharu yang direka seakan bersatu dengan bonet hadapan.

Ia diapit oleh lampu yang direka dengan kluster baharu unik, seiring dengan rekaan liang udara kedua-dua sisi bampar yang kelihatan seperti sayap. Bercakap berkenaan lampu hadapan, Sonata 2020 diberikan unit dengan empat elemen lampu individu dalam kluster tersebut.

Hyundai Sonata generasi baharu kini didedahkan – sedan segmen-D dengan gaya coupe empat-pintu

Lampu nyalaan siang kereta ini juga menampilkan rupa yang luar biasa yang digelar sebagai Hidden Lighting Lamps oleh Hyundai, diinpisrasikan dari model konsep HDC-2. Lampu tersebut akan menjadi material seakan krom sebelum dihidupkan, dan ia bersambung dengan jalur kemasan krom di sisi bonet hadapan, bersambung terus dengan jalur kemasan krom disekeliling tingkap pintu.

Garis sisi kereta ini juga agak unik, menampilkan garis atas yang bermula dari pintu hadapan hingga lampu belakang yang seakan membentuk otot di atas ruang roda belakang. Manakala satu lagi garis dibahagian bawah juga direka beralun ke dalam. Dengan rupa coupe yang landai di bahagian belakang, lampu belakang kereta ini di reka seakan Civic generasi ke-10, dengan jalur LED yang juga nampak seperti ‘sepit ketam’ ketika dihidupkan.

Lampu tersebut bersambung dengan unit yang terdapat pada penutup but, di mana pada bahagian atas ia turut membentuk sebahagian rupa ‘ekor itik’, manakala satu jalur nipis pada bahagian bawah merentangi keseluruhan penutup but berkenaan bagi menghubungkan kedua-dua unit lampu. Nombor plat terletak pada bahagian bampar, yang turut mempunyai kemasan seperti diffuser, manakala tip ekzos pula langsung tidak kelihatan.

Model generasi baharu ini dihasilkan dengan panjang 4,900 mm, lebar 1,890 mm dan jarak roda 2,840 mm. Oleh itu, Sonata 2020 ini adalah 45 mm lebih panjang, 25 mm lebih lebar serta jarak roda 35 mm lebih jauh dari model sedia ada. Rupa sporty pada badan kereta ini bukan sekadar ilusi, tetapi ia benar-benar 30 mm lebih rendah dari sebelum ini dengan ukuran 1,835 mm.

Bahagian kabin juga menampilkan rekaan yang jauh lebih mengiurkan dari model generasi ke-tujuh. Papan pemuka Sonata 2020 ini direka dengan paparan meter yang diinspirasikan dari pesawat Stealth, dan turut menyerlahkan rekaan skrin utama pada bahagian tengah. Hyundai menjelaskan bahawa kedua-dua paparan tersebut diletakkan dalam susunan-S bagi mengelakkan sebarang halangan pada penglihatan pemandu.

Secara keseluruhan, rekaan kabin kereta ini akan menghasilkan ‘perasaan yang ringan’ kepada penumpang dan pemandu, dakwa Hyundai lagi. Tombol gear konvensional pula digantikan dengan butang, di mana transmisi juga menggunakan teknologi shift-by-wire. Suis-suis untuk memilih mod pemanduan dan juga kawalan sistem bantuan pemanduan juga diletakkan berhampiran.

Setakat ini Hyundai masih belum mendedahkan sebarang spesifikasi teknikal untuk aspek-aspek lain termasuk enjin dan transmisi. Tapi dengan rupa macam ni, apa pendapat anda jika dibandingkan dengan pencabar terdekatnya terutama dari Jepun?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required