Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, mengesahkan, mengikut kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS), pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) telah berjaya menyumbang kepada penurunan kesalahan pemandu daripada 24% kepada 13%. Bukan itu sahaja, ia juga telah meningkatkan jumlah pematuhan peraturan had laju dari 63% sebelum pemasangan kepada 95% selepas pemasangan di lokasi berkenaan.

Sementara itu, jumlah notis saman yang dikeluarkan dari September 2018 hingga Disember tahun sama adalah sebanyak 84,165 notis, manakala bagi tempoh Januari 2019, sebanyak 22,981 notis saman dikeluarkan, katanya ketika menjawab soalan yang dikemukakan oleh Datuk Hasbullah Osman (BN-Gerik) dalam Dewan Rakyat, semalam.

Dalam hal lain, beliau turut berkata, kementeriannya kini di peringkat kajian bagi menyelaraskan bidang tugas agensi penguatkuasaan undang-undang jalan raya, laporan Berita Harian.

“Langkah itu bagi membolehkan rakyat memahami bidang tugas penguatkuasaan agensi berkenaan. Cadangan penyelarasan agensi penguatkuasaan undang-undang jalan raya bertujuan mengelak penguatkuasaan yang bercelaru supaya rakyat tahu agensi mana yang menjalankan penguatkuasaan.

“Kita berharap cadangan ini dapat dilaksanakan… kalau dilaksanakan nanti, saya harap Kubang Kerian dan pembangkang memberi sokongan penuh kepada cadangan ini,” katanya ketika menjawab soalan dikemukan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (PAS-Kubang Kerian) yang bertanya sama ada kerajaan berhasrat menyelaras tugas agensi penguatkuasaan jalan raya supaya tidak berlaku tugas yang bertindan antara agensi terbabit.