Februari lalu, Honda Malaysia telah mengumumkan edisi istimewa untuk SUV/MPV tujuh-tempat duduk mereka iaitu BR-V Special Edition. Hari ini sempena berlangsungnya Malaysia Autoshow 2019 di MAEPS, Serdang, Honda Malaysia buat pertama kalinya mempamerkan versi istimewa ini pada acara awam.

Seperti yang kami laporkan sebelum ini, BR-V Special Edition hanya dihasilkan sebanyak 300 unit, berasaskan model varian tertinggi gred V. Ia dijual pada harga RM90,700, dan diberikan berberapa ciri tambahan bagi membezakannya dengan versi biasa.

Pada bahagian sisi, BR-V Special Edition didatangkan standard dengan Running Board dan kemasan pada bendul pintu. Manakala di belakang, ia hadir dengan spoiler bumbung pada pintu tailgate.

Model yang dipamerkan pada hari ini hadir dengan warna badan Passion Red Pearl yang menggantikan warna Dark Ruby Red Pearl sebelumnya. Jika anda mahukan warna putih istimewa White Orchid Pearl, bayaran tambahan sebanyak RM300 perlu disediakan.

Masuk ke kabin, BR-V Special Edition menerima skrin sesentuh bersaiz 6.8-inci, berbanding hanya 6.1-inci pada model V standard. Walaupun mempunyai saiz yang sama dengan skrin pada Jazz dan City, skrin 6.8-inci pada BR-V menampilkan paparan yang berbeza.

Untuk ciri-ciri lain, versi Special Edition ini masih berkongsi dengan model gred V, termasuk rim aloi 16-inci, upholsteri kulit, penghawa dingin automatik dengan unit untuk kabin belakang, dua-beg udara, sistem kunci pintar dengan suis penghidup enjin, kamera undur dan sistem VSA. Unit janakuasa juga tidak berubah dengan enjin 1.5 liter i-VTEC berkuasa 120 PS/145 Nm, bersama kotak gear CVT automatik memacu roda hadapan.