Ducati Scrambler Icon 2019 – harga bermula RM50k?

Untuk pasaran tahun 2019, Ducati telah memberikan pembaharuan kepada model Scrambler. Kalau dulu ada lebih daripada enam variasi Scrambler, sekarang ia telah dikecilkan menjadi empat sahaja iaitu Icon, Full Throttle, Cafe Racer dan juga Desert Sled. Kami telah mencuba dua versi Scrambler 2019 ini, dan anda boleh membacanya di sini.

Scrambler 2019 masih belum dilancarkan untuk pasaran Malaysia, tapi nampaknya sudah ada pengedar yang mula mengambil tempahan daripada pelanggan. Itu memang sudah biasa, tapi yang lebih menarik perhatian kami adalah harganya. Dalam iklan yang dikeluarkan oleh Ducati Pulau Pinang, Icon 800 dijual pada harga bermula RM49,900 tidak termasuk DSSP dan gambar yang diletak juga adalah gambar Scrambler Icon 2019.

Kami katakan menarik kerana sebelum ini Scrambler Icon dijual pada harga sekitar RM64k, dan jika benar model baru akan dijual pada harga RM50k, pengurangan harganya mencecah lebih daripada RM10k. Dari dulu, memang Scrambler datang daripada kilang Ducati di Thailand, jadi itu mungkin bukan sebab utama harga model baru ini dapat dikurangkan.

Antara pembaharuan yang diberi untuk semua model Scrambler tahun 2019 adalah termasuk lampu penunjuk arah dan lampu utama LED berserta DRL, klac jenis hidraulik, panel meter yang lengkap dengan penunjuk tahap minyak dan kedudukan gear, Cornering ABS serta tempat duduk baru.

Ia masih lagi dikuasakan oleh enjin L-Twin 803 cc yang sama, serta padanan transmisi enam kelajuan, mampu menghasilkan kuasa sebanyak 73 hp pada 8,250 rpm dan 67 Nm tork pada 5,750 rpm. Walaupun perubahannya tidak besar, apabila ditunggang, anda akan dapat merasa Scrambler baru ini lebih selesa dan menyenangkan. Sama-sama kita tunggu hari pelancaran rasminya nanti untuk mengetahui harga sebenar.