Model terbaru daripada Moto Guzzi, yang ditunjukkan kepada awam buat pertama kali Oktober tahun lalu iaitu V85 TT, kini sudah ditemui atas jalan di Petaling Jaya oleh pembaca kami, Ilyas. Bukan satu, tapi dua unit V85 TT ini ditemui waktu berhenti di lampu isyarat, dan kedua-duanya menggunakan pelekat camouflage.

Tekaan kami, model yang masih belum dilancarkan ini menuju ke pusat pameran Moto Guzzi yang berada berhampiran, dan ia mungkin memberi tanda pelancaran yang semakin hampir. V85 TT dibangunkan untuk kegunaan jelajah/kembara dan rekaannya menandakan perubahan berbanding rekaan klasik yang banyak digunakan sebelum ini.

Sumber kuasa motosikal ini datang daripada enjin 850 cc v-twin 90 darjah penyejukan udara baru dan boleh menghasilkan sehingga 80 hp. Menurut Moto Guzzi, motosikal ini akan menjadi platform bagi penghasilan beberapa model baru lain pada masa hadapan yang “disasarkan untuk pelbagai jenis pengguna, karekter yang kuat, prestasi yang bagus dan gaya unik Moto Guzzi”.

Melalui model yang didedah sebelum ini, ia dilihat dilengkapi dengan suspensi yang tinggi (fork USD di depan dan monoshock Ohlins di belakang), rim spoked (tayar Metzeler untuk yang berwarna kelabu dan tayar Karoo yang lebih kasar untuk model warna kuning/merah/putih), set brek berkembar Brembo di hadapan dan meter digital berwarna.

Antara kelengkapan lain yang berada pada V85 TT ini adalah termasuk tiga mod tunggangan (road, rain dan offroad), brek ABS, sistem kawalan cengkaman, tangki bahan api 21 liter, lengan ayun aluminium, kerangka tiub besi, rim 19 inci di hadapan dan 17 inci di belakang.