Jika melihat kepada pencapaian jualan kenderaan Proton sejak beberapa bulan ini, syarikat ini perlahan-lahan melangkah dengan lebih yakin dengan mencatatkan angka yang semakin meningkat dari satu bulan ke bulan yang lain.

Ambil contoh Mac 2019; Proton mencatatkan jualan sebanyak 6,145 unit kenderaan. Dan, ini bukanlah hanya disebabkan oleh model SUV X70 sahaja, yang menyumbang sebahagian 2,979 unit daripada jumlah keseluruhan itu. Selebihnya, ia melibatkan model-model lain dari Proton.

Dan, berita positif ini diteruskan lagi untuk bulan April 2019. Buat pertama kali dalam tempoh 37 bulan sebelum ini, Proton kembali merampas kedudukan kedua sebagai jenama pengeluar kenderaan dengan jumlah jualan terlaris di Malaysia.

Bagi bulan April 2019, Proton telah berjaya menjual sebanyak 7,011 unit kenderaan secara keseluruhannya. Ini memperlihatkan peningkatan sebanyak 14.1% berbanding jualan bulan Mac lepas. Lebih menarik, jika dibandingkan dengan tempoh sama tahun lalu – April 2018 – peningkatan yang direkodkan ialah sebanyak 75%. Ini memang sangat ketara petumbuhan jualannya.

Jumlah jualan yang direkodkan ini pula bukanlah hanya disebabkan oleh model X70 sebenarnya; model Proton Saga telah menyumbang lebih daripada 3,000 unit yang terjual bulan lalu. Ini merupakan pencapaian pertama seumpamanya yang dicapai sejak Ogos 2018 (bulan terakhir “cuti cukai” GST).

Dengan perkembangan ini, Proton sangat yakin dan mensasarkan untuk terus mengekalkan kedudukan ditempat kedua bagi pengeluar dengan jumlah jualan terbanyak di Malaysia bagi tempoh sepanjang tahun ini. Ditambah pula dengan pengenalanan Proton Iriz dan Proton Persona facelift terbaru yang baru saja dilakukan. Tidak lupa juga dengan dua lagi model yang dijangka akan diberi peningkatan dan diperkenalkan tidak lama lagi; Proton Saga dan Proton Exora.