Sebuah syarikat pengeluar motosikal dan skuter elektrik dari China iaitu VMoto mendedahkan mereka telah mencapai persetujuan dengan Ducati untuk mengeluarkan model skuter elektrik. Model yang akan menjadi produk rasmi di bawah lesen Ducati ini akan diedar dan dijual menggunakan rangkaian VMoto sedia ada tetapi Ducati akan mengendalikan aspek pemasaran.

“Ini adalah satu perjanjian yang mengghairahkan bagi VMoto dan kami teruja Ducati – terkenal sebagai pengeluar motosikal Itali berkualiti tinggi – telah bersetuju untuk menggabungkan reputasi premium serta jenama mereka dengan kenderaan elektrik kami,” kata pengarah urusan VMoto, Charles Chen.

Model yang ditunjukkan oleh VMoto untuk dijenamakan sebagai Ducati ini adalah CUx 2019, tetapi ia nanti akan dijadikan lebih mewah dan juga dijual pada harga lebih tinggi. Sekarang ini dalam pasaran, CUx 2019 dijual di bawah jenama Super SOCO, iaitu sebuah anak syarikat kepada VMoto.

CUx mendapat kuasa daripada bateri berkapasiti 60 V/32 Ah, digerakkan oleh motor elektrik Bosch 2700 watt, dan ia mampu memberi perjalanan sehingga 75 km. VMoto menyatakan teknologi bateri pada CUx ini sama seperti Tesla Model S, dan baterinya boleh dicabut untuk dicas (tiga jam setengah untuk penuh dengan pengecasan pantas).

Kelengkapan lain yang ada pada CUx ini adalah termasuk sistem tanpa kunci, lampu LED depan dan belakang, pengecas USB, meter jenis digital dan satu yang istimewa, kamera binaan dalam pada bahagian hadapan yang boleh merekod video HD dan disambung kepada telefon pintar menggunakan wifi.