Prototaip untuk Lexus GX 2020 dikesan sedang diuji di California Selatan, dan menerusi foto yang berjaya dirakamkan ini, rekaan keseluruhan bagi unit yang diuji ini tidak begitu banyak bezanya dengan model semasa. Tapi bahagian hadapannya telah ditutup pelekat hitam, seakan menyembunyikan perubahan yang dilakukan.

Kalau dilihat dari dekat, kelihatan perubahan pada gril gelendong yang menjadi trademark Lexus, bersaiz sedikit besar. Manakala lampu utamanya mungkin disemak semula, kebarangkalian menampilkan tiga unit LED projektor. Selain itu, kebanyakan ciri masih kelihatan sama termasuk pemijak tepi, cermin sisi, lampu belakang LED dan bampar belakang.

Di dalamnya pula melibatkan perubahan yang minimum. Berdasarkan foto ini, hanya satu komponen yang tampil berbeza iaitu roda stereng – model facelift bakal menerima unit tiga-jejari, seperti yang dipadankan pada RX. Lain-lain ciri termasuk paparan skrin sesentuh lapan-inci dengan kamera undur nampaknya masih dikekalkan.

Di bawah bonetnya, GX sepatutnya dijanakan oleh enjin yang sama seperti sebelum ini iaitu 1UR-FE 4.6 liter V8 petrol. Ia menghamburkan kuasa 301 hp dan tork 446 Nm, dan ada desas-desus menyatakan ia mungkin bakal dipadankan dengan kotak gear Lexus terkini – automatik Direct-Shift 10-kelajuan, bagi menggantikan auto enam-kelajuan A760F yang lama. Kotak gear ini sepatutnya dipadankan untuk semua model pacuan roda-belakang Lexus, termasuk GX 4×4.

Untuk yang tidak begitu mengenali GX, ia adalah asas bagi versi mewah Toyota Land Cruiser Prado. Pilihan enjin untuk Toyota termasuk unit baharu 2.8 liter D-4D turbodiesel dengan 177 hp dan 450 Nm (untuk Eropah barat), 2.7 VVT-i petrol empat-silinder sebaris dengan 161 hp/246 Nm (untuk Eropah timur) dan 4.0 liter V6 VVT-i dengan 249 hp/381 Nm.

Ciri yang ditampilkan termasuklah suspensi udara Rear Adjustable Height Control (AHC) dengan sistem
Adaptive Variable Suspension (AVS) dan Hill-start Assist Control (HAC), Crawl Control (diambil daripada LX 570), Downhill Assist Control (DAC), dan Active Traction Control (A-TRAC).