Semasa acara Concorso d’Eleganza Villa d’Este di Itali, model Hypermotard 950 Concept yang ditunjukkan oleh Ducati telah dinobatkan sebagai pemenang dalam kategori ‘Motosikal Konsep: Rekaan dan Prototaip Baru oleh Pengeluar dan Persendirian.

Model konsep ini direka sendiri oleh pusat rekaan dan penggayaan syarikat pengeluar motosikal Itali tersebut yang digelar sebagai Centro Stile Ducati, dan ia menggunakan asas daripada Hypermotard 950 (masih belum dilancarkan secara rasmi di Malaysia).

Daripada sebuah model yang sudah sedia agresif, Hypermotard 950 Concept membawanya satu tahap lebih tinggi dengan gaya yang mendapat inspirasi daripada jentera MotoGP serta grafik daripada seni grafiti jalanan. Ia juga telah menarik banyak minat dalam media sosial.

Hypermotard 950 masih menggunakan enjin V-twin Testastretta 11 937 cc yang sama seperti Hypermotard 939, tetapi ia telah diberikan pelbagai peningkatan di bahagian dalamannya dan mampu menghasilkan lebih kuasa, iaitu kini 114 hp pada 9,000 rpm dan tork 96 Nm pada 7,250 rpm.

Antara kelengkapan lain yang ada padanya adalah termasuk transmisi enam gear berserta klac jenis slipper, suspensi Marzocchi/Ohlins bergantung kepada varian, angkup brek Brembo, Cornering ABS, Ducati Traction Control (DTC) EVO, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO, pilihan mod tunggangan dan panel instrumen TFT.