Melalui kontrak yang ditandatangani pada tahun 2016, Litar Antarabangsa Sepang (SIC) akan menganjurkan Grand Prix Motosikal Malaysia (Malaysia GP) sehingga tahun 2021. Walaupun masih mempunyai lebih dua tahun lagi, SIC mahu menyambung kontrak ini lebih awal, iaitu untuk penganjuran dari tahun 2022 hingga 2026.

Dalam laporan Berita Harian, ketua pegawai eksekutif SIC, Datuk Razlan Razali memberitahu memang sudah terdapat perbincangan tentang perkara ini dengan pemegang hak penganjuran MotoGP iaitu Dorna Sports dan ia baru saja berlaku beberapa minggu lepas.

Apabila ditanya kenapa mahu menyambung kontrak ini lebih awal, Razlan menjawab beliau tidak mahu ketinggalan daripada sudut kontrak, yuran ataupun hak penganjuran kerana dalam masa terdekat ini beberapa lagi negara jiran juga telah menganjurkan serta bakal dipilih sebagai tempat penganjuran perlumbaan.

Thailand sudah menganjurkannya bermula tahun lalu, Indonesia akan bermula pada tahun 2021 dan seterusnya nanti mungkin juga Vietnam dan Finland. Selain perbincangan tentang kontrak ini, mereka juga akan melihat dan menilai sebarang kos baru dalam penganjuran MotoGP.