Filem Ford V Ferrari ditayang November ini – kisah benar permusuhan dua jenama dalam Le Mans 24 Jam

Jika anda peminat filem-filem kisah benar dalam dunia perlumbaan seperti The World Fastest Indian dan juga Rush, ini satu lagi filem yang wajib anda tonton – Ford V Ferrari – yang akan ditayangkan pada bulan November tahun ini.

Dibintangi oleh Christian Bale sebagai pemandu lagenda kelahiran British, Ken Miles dan juga Matt Damon sebagai lagenda sukan permotoran Amerika, Caroll Shelby, filem ini mengisahkan pertelingkahan antara dua jenama iaitu Ford dan Ferrari pada era 60’an, seterusnya melahirkan Ford GT40 yang dibina semata-mata mahu memalukan Ferrari dalam perlumbaan Le Mans 24 Jam.

Sinopsis ringkas – pada era berkenaan Enzo Ferrari berminat untuk menjual syarikatnya dan Ford Motor Company berminat untuk membeli. Walau bagaimanapun, Enzo menetapkan satu syarat bahawa divisi perlumbaan Ferrari mesti diletakkan di bawah selian beliau sepenuhnya.

Ford bersetuju dan mula membuat pelbagai kertas kerja dan membuat penilaian aset-aset Ferrari, memerlukan mereka mengeluarkan dana berjuta dolar untuk kerja-kerja tersebut. Kemudian, Ford melarang Ferrari untuk berlumba pada kejohanan Indy 500 di Amerika, kerana Ford juga berlumba dalam perlumbaan tersebut dan mahu mengelak sebarang persaingan antara jenama di bawah satu bumbung.

Enzo jelas marah dengan apa yang diumumkan Ford tersebut dan terus membatalkan segala urusniaga berkenaan penjualan syarikatnya itu. Insiden ini jelas membuatkan Ford bengang kerana mereka telah membelanjakan dana yang besar. Jadi, mereka mengambil keputusan bagi merosakkan reputasi Ferrari yang menjadi juara perlumbaan ketahanan Le Mans 24-Jam dari 1960 hingga 1965.

Untuk itu, Ford dengan bantuan Caroll Shelby telah membina jentera perlumbaan khas untuk misi ini iaitu Ford GT40, dihasilkan dari kerangka Lola GT dengan enjin V8 Ford. Sejarah tercipta pada perlumbaan Le Mans 1966, di mana Ford telah menang dalam ‘perang’ tersebut – membelasah Ferrari dengan pukulan K.O dengan kemenangan 1-2-3. Takhta kejuaraan tersebut terus kekal milik Ford empat tahun berturut-turut hingga tahun 1969.

Tak sabar nak tengok? Rileks, kita layan dulu trailer filem ini dalam video di atas.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required