Subaru Malaysia (Motor Image Malaysia) mengumumkan kini ia menawarkan waranti lima-tahun/100,000 km yang lebih komprehensif untuk semua kereta Subaru baharu yang dijual di negara ini, iaitu untuk semua kereta yang didaftarkan mulai 25 April 2019.

Sebelum ini, pakej waranti terdahulu yang ditawarkan dengan tempoh/perbatuan yang sama, namun ia hanya terhad untuk sistem kenderaan tertentu sahaja. Secara perincian, ia termasuklah untuk suspensi, elektrikal, bahan api, pendingin hawa, beg udara dan ciri keselamatan, ekzos dan sistem stereng yang yang dilindungi sehingga tahun ketiga pemilikan. Hanya enjin, bersama penjana kuasa dan transmisi dilindungi sepenuhnya sehingga lima tahun.

Dengan program waranti yang disemak semula ini, semua sistem tersebut kini dilindungi sepenuhnya sehingga tempoh/perbatuan yang disebutkan, iaitu lima-tahun/100,000 km. Menurut syarikat tersebut, ia adalah bagi memberikan pengalaman pemilikan yang lebih optimum dan memuaskan kepada para pelanggannya.

Dengan semua terma dan syarat, pemilik perlukan mengikut jadual penyelenggaraan berkala, dan ia harus dilakukan di pusat servis Subaru yang bertauliah sahaja. Sebagai tambahan, pemilik yang menggunakan alat ganti bukan tulen atau bahagian teknikal yang telah dimodifikasi tidak layak untuk menyertai program yang ditawarkan ini.