Mercedes-AMG CLA35 4Matic Shooting Brake diperkenalkan – 2.0L pengecas turbo, 306 PS/400 Nm

Buat pertama kalinya Mercedes-AMG CLA 35 4Matic Shooting Brake baharu diperkenalkan di peringkat global. Wagon junior generasi-kedua ini turut menerima enjin petrol M260 2.0 liter pengecas turbo, yang mampu menghasilkan kuasa sehingga 306 PS pada 5,800 rpm dan tork 400 Nm dari 3,000 hingga 4,000 rpm.

Secara mekanikalnya, ia sama seperti C118 CLA 35. Dilengkapi dengam trasmisi dwi-klac AMG Speedshift 7G dan AMG 4Matic (pacuan semua roda boleh laras sepenuhnya), Shooting Brake lebih pantas, hanya memerlukan 4.9 saat untuk pecutan penuh. Manakala kelajuan tertinggi mampu mencapai 250 km/j.

Sama seperti C118, ia turut didatangkan dengan mod pacuan biasa – Slippery, Comfort, Sport, Sport+, dan Individual. Turut diberikan mod Race Start, yang berfungsi dengan kuasa pendikitan maksimum dari pegun. Apabila disambungkan dengan mod tersebut, sistem ekzos akan terus bertindak sewajarnya, lengkap dengan bunyi latar AMG apabila ia berfungsi.

Mercedes-AMG CLA35 4Matic Shooting Brake diperkenalkan – 2.0L pengecas turbo, 306 PS/400 Nm

Selain itu, gandar hadapan dengan bentangan topang MacPherson, sementara belakang pula menggunakan sistem empat-sambungan. Ia turut menampilkan geometri gandar yang lebih spesifik untuk mengurangkan torque steer, sementara aluminium wishbone pula membantu mengurangkan berat badan yang tidak sepatutnya, Peredam adaptif (AMG Ride Control) turut ditawarkan secara pilihan, menawarkan tiga larasan, dari keselesaan hinggalah sporty.

Lain-lain bahagian seperti brek, sistem ekzos AMG, stereng nisbah boleh laras, dan AMG Track Pace data logger sebagai pilihan turut ditampilkan dari CLA 35 biasa.

Untuk aspek rekaan, ia mirip dengan coupe empat-pintu, tapi Shooting Brake tampil dengan profil yang berlainan. Daripada belakang, ia didominasi dengan cermin belakang bersudut curam (dengan disambung bilah pengelap cermin). Di bawahnya, lampu belakang sama, begitu juga dengan bampar, diffuser dengan empat fin dan juga dwi corong ekzos berbentuk oval yang besar.

Pilihan lain termasuklah rim aloi 19-inci dengan rekaan berbeza-beza (saiz standard 18-inci), AMG Night Package (ekzos dan kemasan krom), serta AMG Aerodynamic Package, dengan splitter hadapan yang dimodifikasi, flic pada gril dan spoiler belakang dengan warna hitam berkilat.

Di dalamnya, tiada perubahan. Ciri yang fancy seperti paparan instrumen digital dan sistem infotainmen MBUX dengan paparan spesifik-AMG turut diberikan, sementara roda stereng dibalut dengan kulit Nappa. Bukan itu sahaja, sistem pencahayaan ambien LED 64-warna juga masih dikekalkan.

Ciri yang dipertingkatkan termasuk pakej kulit AMG yang didatangkan dengan tempat duduk upholstery dua tona, roda stereng gentian mikro Dinamica dan ambang pintu keluli tahan karat dengan perkataan AMG.

Menurut pengerusi jemaah Mercedes-AMG, Tobias Moers, CLA 35 Shooting Brakes menampilkan “dinamik kenderaan yang tangkas dan ruang penyimpanan yang fleksibel mampu menarik perhatian pelanggan muda yang gemarkan gaya hidup aktif.”

CLA Shooting Brake juga dijangka menerima sepenuhnya ciri AMG 45. Ini termasuklah enjin M139 baharu, yang dikatakan sebagai enjin empat-silinder yang paling berkuasa di dunia, dengan output yang boleh mencecah 415 hp dan tork 500 Nm.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.