Semasa pameran CES 2019 di Shanghai, Continental telah menunjukkan buat pertama kalinya kepada orang awam satu sistem paparan 3D yang menggunakan teknologi digelar Lightfield, hasil kerjasama dengan sebuah syarikat teknologi dari Silicon Valley, California, Amerika Syarikat, iaitu Leia Inc.

Berbeza dengan teknologi paparan 3D yang ada sekarang, Lightfield tidak memerlukan sebarang peranti tambahan yang perlu dipakai di kepala atau mata, dan ia boleh dilihat oleh semua orang di dalam kenderaan. Ini adalah hasil daripada kaedah istimewa menghalang dan membiaskan cahaya.

Secara keseluruhannya, imej 3D yang oleh Lightfield dihasilkan melalui lapan perspektif berbeza setiap objek dan ia berubah mengikut sudut pandangan. Selain paparan penting informasi kenderaan dan navigasi, Continental juga sedang meneroka kandungan lain untuk paparan 3D ini seperti panggilan video, melayari internet ataupun menonton video sebagai aktiviti tambahan untuk pengguna kenderaan autonomous.

Menurut Continental, Lightfield boleh memasuki fasa produksi menjelang tahun 2022, dan pengeluar kenderaan yang mahu menggunakannya boleh memilih perincian tersendiri bagi membezakannya dengan pengeluar lain yang juga menggunakan Lightfield.

“Antara cabaran hebat dalam industri automotif sekarang adalah untuk membangunkan konsep pintar bagi interaksi antara mesin dan manusia. Untuk mencipta penyelesaian yang dapat meningkatkan pengalaman pemandu dalam kenderaan dan membenarkan mereka berhubung dengan kenderaan tanpa terganggu dalam pemanduan. Lightfield adalah antara teknologinya,” kata ketua bahagian perniagaan Instrumen dan Pemandu HMI Continental, Dr. Frank Rabe.