BMW Driving Experience 2019 – lahir lebih ramai pemandu berkemahiran, cekap, peka serta selamat

BMW Driving Experience 2019 – lahir lebih ramai pemandu berkemahiran, cekap, peka serta selamat

BMW Malaysia sekali lagi berjaya menamatkan acara BMW Driving Experience hujung minggu lalu, yang kini sudah pun masuk edisi ke-12. Seperti tahun-tahun sebelum ini, ia sekali lagi berjaya mencapai objektifnya iaitu melatih peserta bagi menajamkan skil pemanduan, dan menjadi pemandu yang lebih peka serta berhemah di jalan raya.

Program satu hari di Litar Antarabangsa Sepang ini bukan sahaja menekankan aspek teori, malah kemahiran pemanduan peserta dilatih lebih banyak secara praktikal menggunakan model BMW 3 Series iaitu 330i M Sport generasi G20 yang baharu sahaja dilancarkan bulan lalu.

Sebelum memandu, pelatih-pelatih terlebih dahulu diajar bagaimana untuk melaraskan kedudukan tempat duduk untuk memandu dan bagaimana untuk memutarkan roda stereng dengan betul. Kemudian, mereka dilatih secara praktikal bagaimana untuk membuat brek kecemasan dan bagaimana untuk mengelak sebarang halangan secara kecemasan dengan betul ketika memandu.

Teknik-teknik bagaimana untuk membetulkan kembali kereta yang understeer dan oversteer turut diajar dalam BMW Driver Experience ini. Akhir sekali, sebuah litar Gymkhana kecil disediakan oleh penganjur, dan pelatih perlu berlumba sesama mereka bagi mendapatkan catatan masa terpantas, menggunakan segala ilmu yang telah diajar.

Berminat untuk menyertai acara ini? Jangan risau kerana BMW Malaysia akan terus mengadakan program ini untuk tahun-tahun seterusnya. Ia dibuka untuk penyertaan orang ramai sama ada pemilik atau bukan pemilik BMW (keutamaan dan diskaun yuran akan diberi kepada pemilik). Sila lawati laman sesawang rasmi BMW Malaysia untuk maklumat lanjut.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required