Proton anjur pertandingan pemasaran berteraskan SUV X70 untuk mahasiswa universiti asah bakat

Proton telah menganjurkan pertandingan Kepintaran yang Memberi Inspirasi yang berteraskan SUV X70 untuk mahasiswa universiti tempatan mengasah bakat dalam bidang berkenaan. Dianjurkan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran, pertandingan ini telah bermula pada bulan April dan akan berlangsung sehingga akhir bulan Julai.

Ia boleh dijadikan platform bagi mahasiswa berkenaan untuk belajar dengan mengalami sendiri semua aspek perlaksanaan pelan pemasaran di samping turut membolehkan mereka membina hubungan interpersonal dan menonjolkan kreativiti mereka. Malah ia turut mengasah kemahiran yang diperlukan untuk mencapai kecemerlangan dalam industri automotif yang bergerak pantas terutama ketika bekerja dengan sebuah jenama terkemuka seperti Proton.

Melalui program ini, Proton dan para peserta akan bekerjasama untuk berbakti kepada komuniti dan komited untuk meningkatkan kualiti hidup di Malaysia. Di samping itu, mereka juga ditugaskan untuk menyediakan pelan kekal yang boleh dilaksanakan yang akan menjurus kepada penjualan SUV di pelbagai bandar di seluruh Malaysia.

Proton anjur pertandingan pemasaran berteraskan SUV X70 untuk mahasiswa universiti asah bakat

Pertandingan ini dibahagikan kepada tiga peringkat iaitu Pusingan Penyingkiran, Separuh Akhir dan Pusingan Akhir. Sebanyak 51 kumpulan dari 20 institusi pengajian tinggi di seluruh Malaysia telah mendaftar menyertai pertandingan ini. Daripada 51 kumpulan yang bertanding, hanya 19 kumpulan dipilih untuk ke peringkat kedua.

Peringkat akhir akan berlangsung pada 23 Julai ini di di Pusat Kecemerlangan Proton di Shah Alam di mana para peserta akan dihakimi oleh panel pakar, termasuklah pakar terkemuka dalam bidang pemasaran.

“Saya yakin bahawa ciri kepimpinan harus dipupuk dari usia muda lagi, jadi melalui pertandingan ini kami berharap dapat memberikan peluang kepada para pemimpin generasi akan datang dari universiti-universiti di Malaysia ini untuk menyerlah ke peringkat kebangsaan dan dapat melengkapkan mereka dengan pelbagai kemahiran untuk mencapai kecemerlangan di dalam dunia korporat,” ujar CEO Proton, Dr. Li Chunrong.