Volkswagen telah membangunkan kotak gear manual baharu yang dikenali sebagai MQ281, dan pengeluar kenderaan tersebut mendakwa ia boleh membantu memberi penjimatan sehingga lima gram bagi CO2 per kilometer bergantung pada kombinasi kotak gear-enjin. Passat baharu akan menjadi model pertama yang akan dipasangkan dengan kotak gear ini, diikuti hampir kesemua model lain di bawah Volkswagen Group.

Beberapa penambahbaikan dan pengubahsuaian telah dilakukan untuk meningkatkan kecekapan dan penggunaan bahan bakar untuk membuatkan kotak gear ini menjadi lebih baik. Ia bagi memenuhi permintaan yang masih tinggi dalam pasaran global yang memerlukan kotak gear manual ini.

Terutamanya bagi SUV dengan roda berdiameter-besar, ujar Volkswagen. Malah ketua unit pembangunan kotak gear manual dan pacuan empat-roda Volkswagen, Helmut Gobbles berkata, “Dengan MQ281, kami membangunkan kotak gear manual yang lebih tinggi penjimatannya yang dapat memenuhi permintaan – dan ia bakal diperkenalkan untuk beberapa kelas kenderaan.”

Bagi sudut teknikal, MQ281 ini memiliki spektrum tork antara 200 Nm hingga 340 Nm, di mana ia berkeupayaan menggantikan model semasa kotak gear Volkswagen iaitu MQ250 dan MQ350.

Kotak gear manual MQ250 dan MQ350 lama akan digantikan dengan unit MQ281

Ia dibangunkan berdasarkan konsep shaft 2.5 dan mampu membahagikan nisbah gear pada kadar lebih tinggi (maksimum 7.89). Ia memberikan jaminan untuk prestasi pemanduan off-road, walau pun kenderaan berat dengan roda yang besar. Bukan itu sahaja, ia turut dihasilkan dengan rekaan ‘downspeeding’, membolehkan ia dipandu dalam gear yang tinggi dalam kelajuan enjin putaran enjin (rpm) yang rendah, seterusnya memberikan penjimatan bahan api.

Malah pembangunan bagi kotak gear manual ini memfokuskan untuk penjimatan yang lebih optimum. “Di sini kami menggunakan kaedah pembangunan maya. Ia membolehkan kami mereka bentuk sistem pengaliran minyak sepenuhnya. Dengan menggunakan pelbagai cara untuk mengalirkan minyak, kami dapat mencapai pelinciran yang lebih optimum untuk roda gear dan bearing, sekaligus mengurangkan jumlah minyak yang diperlukan dengan hanya 1.5 liter,” tambah Gobbels.

Di samping itu, satu set bearing untuk mengurangkan geseran bersama seal yang lebih kurang permukaan yang bergeser telah dipasang serta bahan-bahan untuk membuat perumah kotak gear juga telah dioptimumkan. Ia juga dibangunkan secara maya, dan berfungsi untuk membantu mengurangkan bunyi dan getaran yang tidak diperlukan daripada memasuki ruang kabin, sekaligus menambah keselesaan pemanduan. MQ281 dibangunkan sendiri oleh Volkswagen dan pengeluarannya sedang dijalankan di kilang-kilangnya yang berada di Barcelona dan Cordoba, Argentina.