Jika anda ingin mencari kereta hatchback dari segmen B ketika ini, apa pilihan yang ada? Antara yang ada ditawarkan dalam pasaran ketika ini ialah Perodua Myvi, Proton Iriz dan Honda Jazz. Tidak lupa juga tambahan terbaru bagi segmen berkenaan yang mula diperkenal tahun ini, iaitu Toyota Yaris.

Secara ringkasnya, model Yaris adalah versi hatchback bagi versi sedannya, Toyota Vios. Sebab itu ia ditawarkan dengan pilihan varian yang sama iaitu Yaris 1.5J, Yaris 1.5E dan Yaris 1.5G. Bagaimanapun, harga Yaris adalah sedikit lebih rendah berbanding Vios, jika dibandingkan dengan varian yang setara – menjadikannya pilihan yang lebih ringkas, tetapi dalam imej yang lebih muda dan sporty.

Yaris J dijual pada harga atas jalan tanpa insuran RM70,888, sementara versi pertengahan Yaris E dijual pada harga RM76,888. Manakala versi tertinggi, Yaris G yang kami tampilkan di dalam galeri ini pula pada harga RM83,888. Lima warna disediakan untuk semua varian Yaris iaitu Super White II, Silver Metallic, Attitude Black, Red Mica Metallic dan warna hero Citrus Mica Metallic.

Ketiga-tiga varian ini turut menerima unit janakuasa yang sama dengan Vios iaitu enjin 1.5L 2NR-FE empat-silinder sebaris, DOHC, 16-injap dengan Dual VVT-i berkuasa 107 PS pada 6,000 rpm dan tork maksima 140 Nm pada 4,200 rpm. Enjin tersebut hanya ditawarkan dengan transmisi CVT automatik, dan istimewa untuk varian E dan G ia turut menerima mod Sport dan tujuh-kelajuan maya Sequential Shiftmatic.

Jika anda belum pernah mendekati model ini, boleh belek galeri penuh yang disediakan ini. Kami juga pernah menulis laporan pandu uji bersama Toyota Yaris berdasarkan pengalaman awal sebaik ia dilancarkan April lalu, dan boleh dicapai di sini.