Kia khabarnya sudah memulakan pembangunan sebuah trak pikap yang baru, bertujuan untuk menyaingi model-model popular seperti Toyota Hilux, Ford Ranger dan Mitsubishi Triton, seperti dilaporkan oleh CarAdvice. Trak pikap buatan jenama Korea itu dikatakan bakal berkongsi platform dengan trak pikap Hyundai, dan akan masuk pasaran paling lewat pada 2022.

Jika khabar angin ini benar, trak pikap berkenaan akan menjadi pelengkap dan merapatkan jurang barisan kenderaan yang ditawarkan oleh Kia dalam pasaran ketika ini. Berdasarkan laporan yang sama, pegangan pasaran bagi trak pikap di Australia ialah 20% – bermakna sebelum ini Kia dan Hyundai tidak dapat merebut jualan dalam pasaran berkenaan yang mungkin boleh memberikan nilai keuntungan yang banyak setiap tahun kerena kedua-duanya tidak mempunyai model trak pikap.

Di Australia, jualan Kia terus berkembang walaupun keadaan pasaran perlahan, menduduki tangga keenam keseluruhan di dibelakang Ford. Tambahan model trak pikap sudah tentu akan membantu jenama ini meningkatkan lagi kedudukannya. Ketika ini, hanya SsangYong Musso sahaja model keluaran Korea yang ditawarkan di sana.

Ketua Kia Australia, Damien Meredith berkata; “Menariknya, memang ada perbualan tentang ini (dengan KMC). Masih terlalu awal untuk mengulasnya, tetapi dalam jangka masa yang tidak terlalu lama ke depan, jenama ini akan memiliki sebuah trak ringan di Australia.”

Meredith juga telah membuat permintaan untuk mendapatkan trak single-cab dan double-cab sekaligus untuk pasaran di sana, begitu juga dengan enjin diesel dan petrol, serta pacuan roda belakang atau empat-roda. Model itu dijangka akan menerima talaan suspensi yang spesifik untuk pasaran di sana, dengan ujian turut akan melibatkan cuaca panas yang panjang.

Kia Australia mensasarkan antara lapan hingga 10% pegangan pasaran, berdasarkan jualan kenderaan 4×2 dan 4×4 yang dijual tahun lalu, bersamaan sekitar 20,000 unit. Ini akan menjadi lonjakan yang besar untuk jumlah keseluruhan jualannya; tahun lalu, jenama itu menjual sebanyak 59,000 unit kenderaan penumpang dan SUV.