Sistem JPJeBid diteruskan ke Pulau Pinang pula dengan siri plat PPC, dilaksana bermula 2 Ogos ini

Sistem bidaan plat nombor kenderaan secara dalam talian, JPJeBid, makin diperluaskan, dengan Pulau Pinang menjadi lokasi keempat yang bakal melaksanakannya, selepas Putrajaya, Kuala Lumpur dan Kedah.

“Bidaan secara dalam talian untuk plat Pulau Pinang ini akan bermula dengan plat siri PPC, dari 2 hingga 6 Ogos ini,” ujar Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Shahruddin Khalid seperti yang dilaporkan oleh News Strait Times.

Projek perintis sistem ini bermula pada dengan siri plat FC untuk Putrajaya, dengan format baharu ini turut diadaptasikan untuk kegunaan Kuala Lumpur dengan VDN pada Jun lalu. Kemudian ia diperkenalkan pula di Kedah dengan siri plat KET pada awal Julai 2019.

Shaharuddin turut berkata sistem e-bidaan ini lebih memudahkan kerja jabatannya, dengan kini semuanya boleh dilakukan secara dalam talian dan sistem ini secara automatik akan memberikan plat yang dibida kepada pembida tertinggi.

“Ia lebih menjimatkan masa dan lebih efisien. Sistem ini akan terus mengumumkan pembida yang berjaya sejurus tempoh pembidaan berakhir. Sebelum ini, kita mengambil masa sehingga dua minggu untuk membuat keputusan,” ujarnya.

Tambah beliau lagi, setakat ini, sistem baharu tersebut telah memberikan keuntungan sebanyak RM9.6 juta kepada kementerian pengangkutan menerusi tujuh pusingan e-bida, lima di Kuala Lumpur, dan setiap satunya di Putrajaya dan Kedah. Prosedur untuk pendaftaran dan proses bidaan masih dikekalkan sejak ia diperkenalkan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.