Banyak berita daripada KTM yang dikeluarkan semasa pusingan perlumbaan MotoGP di Red Bull Ring, Austria yang merupakan litar ‘rumah’ mereka. Paling utama sudah tentu, pengeluar itu mengumumkan akan berada dalam perlumbaan MotoGP untuk lima tahun lagi, tapi ada yang lebih mengejutkan.

Mereka juga mengumumkan kontrak bersama Johann Zarco akan ditamatkan lebih awal iaitu hanya sehingga hujung musim ini, sedangkan kontrak sebenar sepatutnya sehingga musim 2020 tamat. Keputusan ini dibuat atas persetujuan bersama KTM dan juga Zarco. Walaubagaimanapun dalam satu kenyataan yang dibuat oleh Zarco dalam Instagram, beliau seperti mengatakan ini adalah apa yang beliau mahukan.

“Ini adalah satu keputusan yang sukar, saya ada peluang untuk melakukan kerja yang paling hebat di dunia dan saya mahu melakukannya sambil tersenyum, berlumba untuk podium! Sebagai seorang yang profesional, saya akan terus fokus sepanjang musim 2019 ini, memberikan yang terbaik dan cuba untuk memperbaiki kemahiran saya!” kata Zarco.

Kedudukan Zarco untuk musim hadapan masih belum diketahui, tetapi dengan kenyataan sebegitu, kami menjangkakan mesti sudah ada pasukan yang mahu menggunakan khidmat beliau, namun belum dinyatakan secara rasmi. Untuk musim pertama menggunakan jentera KTM RC16, setakat ini Zarco cuma dapat mengutip 22 mata dan berada di tempat ke-17.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh KTM pula tertulis bahawa Zarco cuba untuk menyesuaikan cara tunggangan beliau dengan KTM RC16 dan pasukan telah melakukan pengubah suaian tanpa henti pada jentera #5 tersebut untuk mengikut kemahuan dan keperluan beliau.