Mercedes-Benz telah mengumumkan bakal memasang tiga model di China dengan fasiliti hasil kerjasama antara BAIC Motor, pada tahun ini, dan model berkenaan ialah AMG A 35 L, GLB crossover dan crossover elektrik EQC. Langkah tersebut mematuhi peraturan tempatan yang memerlukan pengeluar kenderaan untuk memperkembangkan pengeluaran kenderaan elektrik, laporan Automotive News.

Malah EQC bakal menjadi crossover elektrik mewah pertama yang dipasang secara tempatan di China. Manakala A 35 L pula bakal menjadi model pertama AMG yang juga dipasang di sana (sebelum ini model AMG yang berada di pasaran berkenaan diimport dari Jerman). Untuk GLB pula, ia menjadi crossover ketiga yang menjalani pemasangan tempatan di sana, selepas GLA dan GLC.

Dengan produksi tempatan sekarang, Mercedes-Benz juga boleh mengelak membayar tarif kepada pihak kastam China, namun demikian bilakah ketiga-tiga model berkenaan bakal memulakan jualan di sana masih belum dipastikan. Selain itu, barisan sedan A-Class, C-Class dan E-Class juga dipasang di Beijing.

Untuk separuh pertama 2019, Beijing Mercedes-Benz (syarikat kerjasama) telah menghantar sekitar 282,000 unit kenderaan pemasangan tempatan di China, meningkat 12% berbanding tempoh yang sama pada 2018. Syarikat ini juga memasang tiga model van dengan BAIC di Fuzhou, iaitu Vito, Sprinter dan V-Class.