Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah memperkenalkan program insurans baharu yang dipanggil Pelan Insurans Volkswagen atau Volkswagen Insurance Plan (VIP). Ia dikatakan dapat mempertingkatkan pengalaman pemilikan Volkswagen dengan menawarkan perlindungan komprehensif dengan kerumitan yang minimum.

Sebagai pemegang polisi VIP, faedahnya termasuklah kelulusan tuntutan yang diutamakan, bantuan tepi jalan dengan servis menunda kecemasan 24-jam, dan juga jaminan bahawa kerja pembaikan yang dilakukan di pusat badan dan cat Volkswagen yang bertauliah, mengikut piawaian yang ditentukan oleh pengeluar termasuk hanya menggunakan alat ganti yang tulen sahaja.

Di samping itu, tidak ada bayaran yang berlebihan, tiada kos tersembunyi dan nilai yang dipersetujui sehingga 10 tahun. Ia terbuka untuk semua model Volkswagen tanpa mengira usia kenderaan.

VIP ini boleh dibeli di mana-mana pusat pengedaran Volkswagen yang bertauliah, dengan mendaftar kereta baharu atau ketika cukai jalan diperbaharui. Allianz General Insurance dan Etiqa General Takaful merupakan rakan panel insurans yang terpilih. Allianz menawarkan insurans konvensional sementara Etiqa pula menawarkan kedua-dua insurans konvensional dan takaful.

“Dengan VIP, semua pemilik Volkswagen tidak kira model, boleh menikmati servis yang berkualiti dan bantuan tepi jalan pada nilai yang terbaik di bawah pelan yang komprehensif eksklusif untuk mereka. Pelanggan kami adalah daripada segala apa yang kami lakukan dan perkhidmatan tambahan yang disediakan ini bagi memastikan keseluruhan proses ini diperkemaskan dan lebih mudah, membuatkan pengedar Volkswagen kami menjadi pusat sehenti yang diperlukan oleh pelanggan,” ujar Pengarah Urusan VPCM Erik Winter.

Hujung minggu lalu, VPCM telah melancarkan Das WeltAuto di Malaysia, yang merupakan program kereta terpakai global Volkswageb yang menawarkan kereta terpakai yang diyakini menerusi sumber yang dipercayai.