Infrastruktur pengecasan kenderaan elektrik di Malaysia kini ditambah dengan pelancaran stesen berkenaan Schneider Electric Malaysia yang terletak di hab pengangkutan Awana SkyCentral, pusat membeli-belah Genting Highlands Premium Outlets.

Stesen pengecasan ini menyediakan enam petak pengecasan, dengan kadar untuk 7.4 kW menerusi pusat soket Type 2. Schneider Electric Malaysia berkata, ia boleh menyalurkan kuasa bateri sehingga 40 km untuk pengecasan selama empat jam. Buat masa ini, fasiliti tersebut dalam persediaan fasa-tunggal, walau bagaimana pun, ia akan menyediakan tiga-fasa untuk menampung pengecasan 22 kW, ujar syarikat berkenaan.

Terletak di Tingkat B1 antara tiang B5 dan C5, stesen pengecasan ini dibuka 24 jam 7 hari seminggu dan pastinya pengecasan adalah percuma untuk kemudahan orang awam. Walau bagaimana pun caj parkir adalah standard seperti yang ditetapkan di Genting Highlands Premium Outlets. Hab pengangkutan Awana SkyCentral merupakan Terminal Bas Awana, yang menghubungkan Resort World Genting dan sistem kereta kabel Awana SkyWay.

“Kami dengan yakin dapat mengatakan bahawa ramai pelanggan kami memandu kenderaan bermotor premium yang mempunyai versi petrol-elektrik pada hari ini, dan ada keperluan untuk (kemudahan pengisian EV) di tempat letak kereta,” kata Naib Presiden Hotel Resorts World Genting Ganesan Subramaniam.

“Kami dengan yakin mengatakan bahawa ramai pelanggan kami yang memandu kenderaan urban premium dengan versi petrol-elektrik, dan memerlukan fasiliti sebegini (stesen pengecasan untuk EV) di tempat parkir kereta,” ujar timbalan presiden Resorts World Genting Ganesan Subramaniam.