Bermula dengan satu risalah jualan yang tersebar, kemudiannya Perodua membuka tempahan untuk Axia facelift 2019. Model ini masih belum dilancarkan secara rasmi, malah rupa penuhnya juga belum ditunjukkan. Apa yang didedahkan cuma harga serta enam variannya.

Namun dalam satu rancangan hiburan tempatan, video promosi pembukaannya telah menampilkan Axia 2019. Sukar untuk orang biasa mengesannya kerana terlalu banyak gangguan dalam video itu, tetapi anda boleh tahu dengan melihat Axia yang kini lebih menarik – ada dua varian dalam video ini iaitu AV (Glittering Silver) dan Style (Sunrise Orange).

Hampir keseluruhan bahagian kenderaan ini ditunjuk, namun yang paling nampak berbeza adalah bampar hadapannya, yang kini mempunyai ‘bukaan udara’ menegak yang lebih besar di penjuru, dan turut menempatkan lampu kabus. Corak gril juga nampak berbeza dengan jalinan yang lebih rapat.

AV adalah varian paling tinggi bagi Axia 2019 manakala Style adalah varian baru dengan gaya ala SUV. Bagi varian Style, kedudukannya lebih tinggi kerana menggunakan rim 15 inci (kelihatan seperti diamond cut), serta tayar yang lebih tebal, dan anda boleh saksikan ia mempunyai kemasan hitam pada lengkuk tayar serta bampar. Di bahagian bawah bampar hadapan pula terdapat kemasan seakan sebuah SUV.

Kelengkapan lain Axia 2019 yang anda boleh saksikan dalam video ini adalah seperti tombol gear dengan kemasan krom, perubahan kecil pada grafik panel instrumen, skrin infotainmen sesentuh, butang kawalan audio pada roda stereng yang dibalut kulit serta kamera belakang.

Melalui maklumat yang didedahkan sebelum ini, Axia 2019 masih lagi dikuasakan oleh enjin tiga-silinder 1KR-VE VVT-i 1.0 liter yang menghasilkan kuasa 67 hp dan 91 Nm tork pada 4,400 rpm. Hanya varian E boleh didapati dengan transmisi manual lima kelajuan manakala varian lain semuanya datang dengan transmisi automatik empat kelajuan. Kadar penggunaan minyak didakwa mencapai 22.5 km/l bagi MT, manakala bagi AT empat-kelajuan pula ialah 21.6 km/l. Tetapi, bagi varian Style, ia dikatakan mampu mencapai 20.8 km/l.

Bahagian keselamatan Axia 2019 ini menunjukkan peningkatan penting, di mana varian GXtra ke atas akan dilengkapi dengan ciri kawalan kestabilan VSC manakala varian Advance pula akan dilengkapi dengan Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 yang termasuk Pre-Collision Warning (PCW), Pre-Collision Braking (PCB), Front Departure Alert (FDA) dan Pedal Misoperation Control (PMC) – semuanya berfungsi melalui kamera pada cermin utama.

Waktu pelancaran Axia 2019 ini masih belum diberitahu, tetapi kami boleh menjangka ia akan berlaku dalam waktu terdekat. Sementara itu, anda boleh melihat perincian penuh setiap varian Axia 2019 di sini, dan tempahan sudah dibuka dengan harga antara RM24,090 hingga RM43,190.