Hyundai Motor Group telah melantik Dr Jaiwon Shin sebagai timbalan presiden eksekutif dan ketua Bahagian Mobiliti Udara Urban yang baru ditubuhkan. Shin adalah seorang jurutera aeronautik yang cukup dikenali dalam industri, dan akan mengetuai syarikat itu untuk membangunkan produk mobiliti pintar dalam industri penerbangan.

“Pernah bekerja dalam pelbagai projek pembangunan canggih di NASA selama 30 tahun, saya sangat teruja dengan peluang untuk membentuk strategi mobiliti udara di Hyundai Motor Group. Pasukan baru di Hyundai akan membangunkan teknologi penting yang akan meletakkan syarikat sebagai penggerak dalam mobiliti udara urban. Ini adalah satu sektor yang dijangka berkembang menjadi pasaran bernilai US$1.5 trilion (RM6.28 trilion) dalam masa 20 tahun akan datang,” kata Shin.

Menurut Hyundai, mobiliti udara urban dijangka menjadi aspek penting kepada penyelesaian pengangkutan bersepadu kepada masalah trafik yang sentiasa meningkat di bandar-bandar besar di seluruh dunia. Melalui Bahagian Mobiliti Udara Urban ini, mereka meletakkan sasaran untuk menyediakan penyelesaian mobiliti yang tidak pernah dilihat atau difikirkan sebelum ini.

Melalui pengalaman yang dimiliki oleh Shin, Hyundai berharap dapat menjadi pendahulu dalam sektor mobiliti udara urban yang semakin berkembang sekarang. Cabang baru perniagaan ini akan membangunkan teknologi penting serta penyelesaian inovatif untuk pengangkutan udara yang selamat.

Selain pengalaman dalam NASA, Shin juga terlibat dalam jawatankuasa yang membangunkan polisi untuk R&D aeronautik Amerika Syarikat, ahli dalam kerjasama antara tentera udara AS dan NASA, dan pelbagai lagi penglibatan dalam industri aeronautik.