Isuzu Hicom Malaysia (IHM) telah dianugerahkan pensijilan antarabangsa berprestij, International Organisation for Standardisation (ISO) 45001:2018 Occupational Health dan Safety Management Systems and ISO 14001:2015 Environmental Management System bagi cawangannya di Pekan dan Shah Alam.

Ketua Pegawai Eksekutif IHM, Taizo Nakahigashi berkata, adalah penting bagi pengeluar kenderaan perdagangan untuk menerima pensijilan ISO 45001:2018 ini kerana ia menjadi cerminan kepada usaha proaktif syarikat untuk mempertingkat keselamatan dan kesihatan keseluruhan ditempat kerja bagi mengelakkan kecederaan atau sebarang isu berkaitan kesihatan.

“Sebagai pelopor bagi kenderaan perdagangan ringan, medium serta tugas berat, adalah sangat penting bagi kami untuk memenuhi piawaian dan peraturan tempatan dan juga antarabangsa. Usaha kemi ke arah penambahbaikan, yang mendorong kepada penganugerahan pensijilan ini menunjukkan komitmen IHM untuk melindungi pekerja, pelanggan, kontraktor serta penyedia perkhidmatan daripada kemalangan berkaitan pekerjaan,” ujar beliau.

Dua kilang berkenaan menerima pensijilan dari SIRIM QAS International susulan kepada pelaksanaan Occupational Health and Safety Management System yang menepati ISO 45001:2018. Pensijilan berkenaan meliputi pengilangan trak pikap dan tugasan ringan, tugasan sederhada, tugasan berat serta casis bas. Selain itu, ia termasuk juga pemasangan kontrak terhadap trak-trak tugasan berat dan ringan, van, pacuan empat roda dan casis bas bagi pemegang francais.

Sebagai tambahan, kedua-dua cawangan IHM dianugerahkan juga dengan ISO14001:2015 Environmental Management System kerana menepati peraturan alam sekitar yang ditetapkan ISO. IHM mengilangkan trak-trak perdagangan Isuzu seperti trak N-Series, F-Series dan trak tugasan berat selain trak pikap D-Max. Data Persatuan Automotif Malaysia (MAA) menunjukkan, bagi tempoh setengah tahun ini sahaja, Isuzu telah menjual sebanyak 4,135 unit kenderaan perdagangan. Sepanjang 2018, jenama itu menjual 11,000 unit keseluruhannya.