Sime Darby Auto ConneXion (SDAC) hari ini mengesahkan bahawa kesemua 19-unit model edisi terhad Ford Ranger Splash 2019 telahpun habis ditempah sebelum bermulanya Festival Beli-Belah 11.11 aplikasi e-dagang Lazada. Kesemua pelanggan yang berjaya dalam tempahan secara dalam talian berkenaan mengunakan fungsi “Chup Dulu” di Lazada bagi mendapatkan trak pikap mereka.

Ini adalah Ranger Splash kedua dari Ford Malaysia selepas versi asal berwarna kuning dihasilkan menerusi model generasi pertama. Model berasaskan 2.0L XLT Plus Automatic ini dijual pada harga atas jalan tanpa insuran dengan harga RM138,888, dan disertakan dengan waranti pengeluar tiga tahun/100,000 km serta pakej penyelenggaraan percuma selama lima-tahun/100,000 km.

Berbanding model standard, Ranger Splash 2019 ditambah dengan pelbagai ciri khas yang tersendiri seperti skema warna terbalik dari model asal dahulu, dengan warna badan Absolute Black bersama pelekat “Ranger Splash” dengan jalur-jalur kuning fluorescent pada kedua-dua sisi bed belakang.

Kemudian ia dilengkapkan dengan bar kanggaru, dan juga komponen-komponen dengan kemasan hitam matte terdiri dari gril hadapan, perumah cermin sisi, bampar belakang, sports bar, fender flare dan juga rim aloi. Pembaca tol bina dalam dan kamera pemantau juga disertakan pada model edisi terhad ini.

Kelengkapan-kelengkapan dari varian 2.0L XLT Plus Automatic terus dibekalkan pada model ini. Jadi ia hadir standard dengan lampu hadapan projektor HID, sistem infotainmen SYNC 3 dengan skrin sesentuh lapan-inci, pendingin hawa dua zon, upholsteri fabrik, sistem kunci pintar dengan butang penghidup enjin, stereng berkuasa elektrik (EPAS) dan juga penutup tailgate Easy Lift.

Sistem mekanikal juga tidak berubah di mana trak pikap ini masih dijana enjin diesel 2.0 liter empat-silinder dengan pengecas turbo tunggal, menghasilkan kuasa 180 PS dan juga tork maksima 420 Nm. Ia digandingkan dengan kotak gear automatik 10-kelajuan, bersama sistem 4WD yang boleh ditukar dari 2WD, 4WD high dan 4WD Low tanpa memberhentikan kenderaan.

Menerusi fungsi Chup Dulu, penbeli perlu membayar deposit RM139 (10% dari yuran tempahan bernilai RM1,389) yang tidak akan dikembalikan sekiranya pembelian dibatalkan oleh pembeli sebelum Festival 11.11 iaitu bermula 28 Oktober hingga 10 November.

Pembeli yang telah berjaya menempah Ranger Spalsh menerusi Chup Dulu perlu menjelaskan baki bayaran tempahan sebanyak RM1,250 pada hari ini, 11 November bagi memastikan pembelian Ranger berkenaan selepas itu. Tetapi setelah membayar penuh yuran tempahan ini, duit tersebut boleh dipulangkan sekiranya pembeli berubah fikiran, menurut SDAC.

Wakil dari Ford kemudiannya akan menghubungi anda jika pembelian ini mahu diteruskan, dan urusniaga tersebut boleh dibuat pada mana-mana bilik pameran yang dimahukan oleh pembeli. Bagi 11 pembeli pertama yang telah melengkapkan proses tempahan mereka menerusi Chup Dulu, mereka akan menerima kad hadiah Petronas bernilai RM500 ketika kereta berkenaan dihantar kelak.

“Kejayan pantas hasil kolaborasi dengan Lazada ini menunjukkan bahawa pengguna di Malaysia telah menerima e-dagang dengan sepenuhnya. Ia juga membuktikan permintaan yang kukuh dan keyakinan para pengguna terhadap Ford Ranger ‘Built Ford Tough’ kami. Pencapaian ini tidak akan menjadi nyata tanpa sokongan daripada para pelanggan kami, dan untuk itu kami amat berterima kasih kepada anda semua,” kata Syed Ahmad Muzri Syed Faiz, Pengarah Urusan Sime Darby Auto ConneXion.

“Kami percaya bahawa para pelanggan mahukan pengalaman unik dan eksklusif untuk kenderaan mereka . Mereka kini boleh menjangkakan program yang lebih menarik di masa yang terdekati ini, Nantikan kami,” ujarnya lagi.