Pihak berkepentingan di dalam Touch n’ Go, PLUS Malaysia dan CIMB telah umumkan bahawa mereka telah bersetuju untuk menyediakan pilihan pembayaran tambahan di Lebuhraya PLUS di seluruh negara. Di dalam sebuah kenyataan yang dikeluarkan, pilihan yang dimaksudkan itu nanti akan disediakan oleh Touch n’ Go Sdn Bhd melalui tag RFID TnG.

Kemudahan pembayaran terbuka itu memberi pilihan kepada pegguna untuk menghubungkan tag RFID TnG ke akaun bank, kad kredit atau kad debit pilihan mereka, sebagai tambahan kepada TnG e-Wallet. Secara beransur-ansur, sistem pembayaran menggunakan pendekatan RFID dijangka akan menggantikan kad Touch n’ Go.

Perkhidmatan Touch n’ Go RFID akan disediakan di 10 plaza tol dengan sistem terbuka di Lebuhraya PLUS bermula 1 Januari tahun depan, diikuti dengan 83 plaza tol sistem tertutup di Lebuhraya PLUS menjelang 1 April 2020. CIMB dan TnG juga berhasrat untuk memperluaskan kemudahan pembayaran terbuka ini kepada semua konsesi lebuhraya di Malaysia pada masa akan datang.

Skim ini sedang dilaksanakan dengan kerjasama Kementerian Pengangkutan, Kementerian Kerja Raya dan Lembaga Lebuhraya Malaysia. Dalam pada itu, kenyataan yang sama juga memaklumkan tidak akan berlaku sebarang gangguan kepada sistem sedia ada bagi pengguna kad fizikal TnG, SmarTag atau PayDirect.

Perkhidmatan TnG RFID telah mula beroperasi sebagai fasa percubaan di beberapa lebuhraya terpilih di negara ini bermula 2019. Kira-kira 700,000 tag berkenaan telah dipasang pada kenderaan di Semenanjung Malaysia. Kad berkenaan ketika ini disambungkan kepada TnG e-Wallet.

“Transaksi RFID adalah dalam masa nyata, dan pengguna akan menerima pesanan berkaitan baki mereka. CIMB/TnG telah memberikan komitmen untuk menyediakan perkhidmatan ini,” jelas Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail.