Bagi kebanyakan pelumba lain, perlumbaan MotoGP di Valencia adalah perlumbaan terakhir bagi mereka untuk musim ini, tapi bagi bekas juara dunia lima kali, Jorge Lorenzo, ia adalah yang terakhir dalam karier. Semalam beliau mengumumkan persaraan daripada perlumbaan motosikal premier itu namun tidak menyatakan perancangan seterusnya.

Sebab utama Lorenzo membuat keputusan tersebut adalah kerana kecederaan dan kita sendiri boleh menyaksikan betapa susahnya beliau bergelut pada musim 2019 ini dengan masalah tersebut dan juga jentera RC213V Honda sebagai rakan sepasukan Marc Marquez.

“Saya selalu fikir ada empat waktu yang penting dalam karier seorang pelumba. Waktu perlumbaan pertama, waktu kemenangan pertama, waktu kejuaraan pertama dan waktu mereka bersara. Seperti yang mungkin anda sudah boleh jangka, hari itu sudah tiba untuk saya. Saya mahu umumkan ini adalah perlumbaan terakhir saya dalam MotoGP, dan selepas ini saya akan bersara dari perlumbaan profesional,” kata Lorenzo waktu sidang akhbar di Valencia.

Keadaan waktu sidang akhbar agak emosional kerana di hadapan beliau adalah bukan sahaja para wartawan, tetapi juga keluarga MotoGP yang lain termasuk pelumba-pelumba. Beliau turut mengimbas kembali perjalanan dalam MotoGP ini, dengan sembilan tahun bersama Yamaha, kemudian beralih kepada Ducati dan seterusnya kepada Honda.

“Selepas satu demi satu kemalangan, segalanya menjadi semakin sukar untuk saya, walaupun saya dah cuba untuk mengatasinya. Saya faham, sekiranya saya tak mampu bersaing untuk sesuatu yang besar, kejuaraan ataupun paling tidak satu kemenangan, saya tidak akan dapat mendapat motivasi untuk meneruskan kerjaya ini, terutamanya pada tahap ini. Saya perlu memberitahu saya rasa sangat bersimpati kepada Honda terutamanya Alberto yang telah memberi kepercayaan dan peluang kepada saya,” tambah Lorenzo.