Honda Malaysia terus menambahbaik khidmat lepas jualannya untuk pelanggan di Malaysia dengan membuka enam lagi kemudahan pusat badan dan cat kenderaan (Body & Paint, BP) baru tahun ini. “Honda Malaysia komited untuk menyediakan khidmat lepas jualan yang lebih baik untuk keselesaan pelanggan dengan menambah bilangan pusat BP berkenaan.

“Sehingga hari ini, kami memiliki 28 pusat BP yang beroperasi. Kami percaya dengan penambahan pusat berkenaan, ia dapat membantu Honda Malayasia untuk memenuhi permintaan yang semakin tinggi serta menawarkan khidmat lepas jualan yang berkualiti kepada pelanggan. Misalnya dengan tenaga kerja mahir dan persekitaran yang kondusif untuk tujuan itu,” ujar CEO dan Pengarah Urusan Honda Malaysia, Toichi Ishiyama.

“Selain itu, Produk-produk berkualiti juga akan digunakan di pusat-pusat berkaitan. Sebagai contoh, waterborne paint, sebuah produk mesra alam serta penggunaan alat ganti tulen Honda yang diiktiraf oleh Honda Motor Corporation. Kami juga berkerja dengan lebih rapat bersama pengedar untuk memberikan pengalaman terbaik dari sudut khidmat lepas jualan,” tambah beliau.

Pusat-pusat BP menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan dalam bentuk pemeriksaan kenderaan, baik pulih kenderaan yang kemalangan, mengecat, pemeriksaan kualiti selepas penyelenggaraan dan servis-servis lain, termasuk penyediakan dokumen terlibat untuk tuntutan insurans.

Prestasi jualan Honda Malaysia juga menunjukkan peningkatan di dalam penerimaan bagi khidmat lepas jualan. Setakat Oktober 2019, sebanyak 36,000 kes diterima di semua pusat BP berkenaan, menjadikannya 40% lebih banyak bagi tempoh sama tahun lalu. Senarai pusat-pusat BP Honda Malaysia adalah seperti berikut: