Dalam diam-diam, rupanya projek “kereta terbang” yang pernah diumumkan oleh Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof sebelum ini khabarnya akan melakukan sesi pandu uji (atau “penerbangan cubaan”) yang pertama Khamis ini.

Perkara ini dinyatakan sendiri oleh menteri terbabit ketika menjawab satu soalan daripada YB Mohd Shahar Abdullah (Paya Besar, BN) di Dewan Rakyat semalam, seperti dilaporkan oleh Berita Harian. Menurut Redzuan, ujian itu akan diadakan di Subang Khamis ini dan beliau turut mengundang ahli Parlimen pembangkang untuk menyaksikan sendiri sesi pandu uji kereta terbang berkenaan.

Kereta terbang dikenali sebagai ‘Vector’ itu adalah dron yang dikuasakan oleh empat motor menggunakan bateri litium-ion dan boleh menampung beban antara 150 hingga 200 kilogram dan boleh memuatkan dua orang penumpang. Model skalanya pertama kali membuat kemunculan di LIMA 2019 di Langkawi, pada bulan Mac lalu.

Redzuan juga berkata, beliau sendiri akan menaiki “kereta terbang” itu ketika sesi ujian berkenaan berlangsung. Semoga selamat semuanya. Ramai yang teruja untuk melihat perkembangan projek “kereta terbang” ini?