Vision Gran Turismo adalah satu program kereta konsep fiksyen yang dibangunkan bersama pengeluar kereta untuk permainan Gran Turismo Sport. Sejak ia diwujudkan, pelbagai kereta telah dihasilkan secara digital dan terbaru adalah daripada Lamborghini, yang dinamakan sebagai Lambo V12 Vision Gran Turismo. Ia akan mula ditawarkan dalam permainan itu pada tahun hadapan.

Menariknya, walaupun ini adalah kereta untuk permainan video, Lamborghini turut mempamerkan model saiz sebenar kepada orang ramai waktu ia diperkenalkan. Setakat mahu mengatakan rekaannya futuristik, ia tidak cukup. Apa yang boleh dikatakan, pereka Lamborghini memang mengambil peluang ini sebaik mungkin untuk mengeluarkan idea ‘gila’ mereka.

Dalam masa sama, kereta satu tempat duduk ini masih mengekalkan elemen yang sudah sinonim dengan jenama itu seperti lampu dengan pencahayaan bentuk Y di depan dan belakang, serta bentuk heksagon pada tingkap tepi yang mendapat inspirasi daripada model Marzal tahun 1968.

Akses kepada bahagian kabin adalah melalui bahagian depan kenderaan, di mana cerminnya akan terbuka ke atas seperti jet pejuang, dan terletak jauh dari fender. Pada bahagian dalam, kebanyakan butang kawalan terdapat pada roda stereng dan informasi penting dipancarkan kepada cermin di hadapan pemandu.

Rekaan kereta konsep ini memang sesuatu yang luar biasa, tetapi enjinnya menggunakan unit sama seperti Sian, iaitu V12 dengan bantuan motor elektrik yang disepadukan di dalam kotak gear serta kapasitor super untuk menjana kuasa sehingga 819 PS (807 hp).