Volkswagen telah umumkan pelancaran kemasukan sebuah lagi jenama di bawah syarikat itu, dikenali dengan nama Jetta, untuk pasaran China. Ini susulan daripada penyerahan kira-kira 30,000 unit kenderaan itu ke sana. Ini menjadikan pengenalan jenama Jetta di China sebagai yang paling berjaya setakat ini, jika dinilai dari jualan bagi tempoh tiga bulan pertamanya – SUV VS5 menduduki perkongsian jualan yang besar, iaitu sebanyak 80% daripada serahan terbabit.

“Segmen peringkat kemasukan berkenaan dikuasai oleh jenama-jenama China. Jenama Jetta bagaimanapun merapatkan jurang antara segmen peringkat kemasukan dan segmen jualan tertinggi, sesuai dengan posisi jenama Volkswagen sendiri. Kami melihat potensi yang sangat besar di situ, dan itu terbukti dengan sambutan jualan bagi jenama Jetta,” jelas ahli lembaga jualan Volkswagen, Jürgen Stackmann.

Hampir satu per tiga daripada kenderaan penumpang yang dijual di China berada dalam segmen peringkat kemasukan, dan kira-kira 80% daripadanya merupakan pembeli kali pertama. Di China, pembeli kenderaan kali pertama membelanjakan antara 8,000 to 15,000 Euro dan berada dalam lingkungan usia 20 tahun lebih mudah daripada kelompok pembeli sama di Eropah dan Amerika.

China merupakan pasaran tunggal terbesar bagi Volkswagen, mewakili hampir 50% daripada serahan syarikat itu diperingkat global. Walaupun keadaan pasaran di China dijangka mencabar sehingga hujung tahun ini, jenama Volkswagen berjaya memperoleh pegangan pasaran dengan serahan dalam jumlah yang hampir sama seperti tahun lalu – disifatkan mampu mencapai jumlah serahan lebih daripada 3 juta unit kenderaan untuk 2019.

Semua model jenama Jetta dikeluarkan oleh usahasama antara FAW-Volkswagen dengan kilang di Chengdu, yang bekerja erat bersama hab pusat FAW-Volkswagen yang terletak di Changchun, jelas Volkswagen. Kereta bajet pertama di bawaha usahasama ini mula dibincangkan pada 2016 lalu, dan mereka dijangka melancarkan model SUV kedua tidak lama lagi.