Selepas dua bulan “Win the Icon” berlangsung, Volkswagen Malaysia telah mengumumkan pemenang utama bagi peraduan terbabit. Muhamad Rizal Sadiman, 28 tahun, yang bertugas sebagai guru sekolah menengah di Perak, berjaya membawa pulang hadiah utama yang berupa seunit Volkswagen Beetle 1.2 TSI.

Peraduan yang berlangsung dari 1 Oktober hingga 30 November 2019 itu menerima 800 penyertaan berupa foto dan video dari rakyat Malaysia yang menyertai sesi pandu uji model Volkswagen kegemaran mereka dengan mendokumentasikan pengalaman masing-masing. Peserta dengan kapsyen yang paling kreatif dengan hashtag #BetterExperiencedThanExplained dipilih sebagai pemenang.

Rizal yang berkesempatan memandu uji model Polo dan Tiguan berkata, “Volkswagen memberikan pengalaman yang sebenar yang sukar untuk dijelaskan. Keselamatan menjadi keutamaan buat saya memandangkan saya pernah terlibat dnegan kemalangan jalan raya dua tahun lepas akibat kegagalan brek kenderaan. Menerusi video yang dihantar, saya menunjukkan prestasi Tiguann ketika brek kecemasan dan saya benar-benar kagum dengan keupayaannya. Manakala Polo pula menjadi salah satu kenderaan kegemaran kami sekeluarga,” ujar Rizal yang tidak sabar untuk memandu Beetle baharunya.

Walau bagaimana pun, selepas tiga generasi mewarnai jalan raya di seluruh dunia, akhirnya Volkswagen mengambil keputusan untuk menamatkan produksi Beetle bermula Julai lalu.