Walaupun kerajaan Malaysia mengumumkan penjualan petrol RON 95 dengan piawaian Euro 4M untuk semua stesen minyak seluruh negara bermula 1 Januari 2020, Shell Malaysia nampaknya mengambil inisiatif dengan memperkenalkan petrol lebih bersih tersebut lebih awal, iaitu bermula 19 Disember lalu pada stesen-stesen terpilih.

Menurut Shell, petrol FuelSave 95 Euro 4M mempunyai kandungan sulfur yang rendah dari 500 ppm mengikut standard sebelum ini, kepada hanya 50 ppm. Dengan kandungan sulfur yang rendah, ia akan menghasilkan pembakaran dalam enjin yang lebih bersih, sekaligus mengurangkan kadar pencemaran udara.

“Shell FuelSave 95 kami dihasilkan untuk pergi lebih jauh, dan ia kini lebih baik. Ia sekarang memenuhi piawaian penuh Euro 4M dan dengan Teknologi Dynaflex kami yang membantu mengurangkan geseran dalam enjin. Enjin anda sekarang akan berfungsi dengna potensi penuh, membolehkan anda pergi lebih jauh,” kata Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading Sdn Bhd and Shell Timur Sdn Bhd, Shairan Huzani Husain.

.

“Dengan kandungan sulfur dikurang sehingga hampir sepuluh kali ganda, FuelSave 95 E4M baharu mempunyai faedah kualiti penjagaan alam sekitar dalam masa yang sama ia mengurangkan penghasilan asap dan memberikan penjagaan enjin yang lebih bersih. Baik untuk para pelanggan kami, baik untuk Malaysia,” tambahnya lagi.

Shell juga menyatakan bahawa, selain dari stesen-stesen terpilih berkenaan, semua stesen mereka akan menjual petrol Shell FuelSave 95 E4M ini bermula 1 Januari nanti.