Bermula Disember lalu, penjualan dan pendaftaran siri nombor pendaftaran khas yang diberi kepada badan bukan kerajaan (NGO) telah pun diberhentikan. Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna tiada lagi nombor pendaftaran khas, tetapi orang ramai boleh membelinya secara terus daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Selain daripada itu, universiti awam turut diberi kebenaran untuk menjana pendapatan sendiri menerusi penjualan nombor pendaftaran khas dan antara yang telah mengambil peluang ini Universiti Malaysia Terengganu (UMT) iaitu pada bulan Julai lalu dan beberapa lagi universiti awam lain.

Sekarang ia disertai oleh pula Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), dengan jualan nombor pendaftaran UTM 1 hingga UTM 9999 sedang berlangsung secara bidaan hingga 11 Januari manakala UKM 1 hingga UKM 9999 berakhir 13 Januari. Keputusannya akan diumum hujung bulan ini.

Menurut laporan sebelum ini, universiti awam perlu membayar RM500,000 untuk pendaftaran 10,000 nombor ini dan perlu menjualnya dalam masa tiga tahun atau memulangkannya semula kepada JPJ.