Ferrari Portofino, yang diperkenalkan sebagai model pengganti kepada California T, pertama kali dipamerkan dipentas global ketika Frankfurt Motor Show 2017. Untuk pasaran Malaysia, ia diperkenalkan pada pertengahan 2018; membawakan imej supercar convertible yang hadir sekali dengan prestasi dinamik.

Ia menggunakan enjin V8 3.9 liter twin-turbo yang telah dipertingkatkan, antaranya dengan piston dan conrod baharu, serta sistem ekzos dan masukan udara yang direka semula. Dengan peningkatan berkenaan, Portofino dapat memberi pecutan dan maklumbalas lebih pantas di dalam semua kedudukan gear, bersama sistem Variable Boost Management yang melaraskan penyampaian tork bergantung kepada gear yang dipilih.

Berbanding California T, kuasa keseluruhannya juga telah dipertingkatkan sebanyak 40 hp, menjadi 600 hp pada 7,500 rpm dan 760 Nm tork antara 3,000 hingga 5,250 rpm. Ia turut dipadankan dengan transmisi dwi-klac F1 tujuh-kelajuan. Ferrari juga mendakwa penggunaan bahan api menjadi lebih baik iaitu pada kadar 10.5 l/100 km. Jentera ini juga mampu memecut dari 0-100 km/j dalam hanya 3.5 saat serta kelajuan maksimum yang dicapai sehingga 320 km/j.

Kami dekati model ini di dalam video pandu uji ini untuk melihat dengan lebih dekat keunikan dan prestasi yang ditawarkan oleh Ferrari Portofino. Silakan menonton.

Ferrari Portofino