Pada tahun 2018, Perodua tiba di Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS) dengan membawa sebuah model konsep Myvi yang dikenali sebagai Myvi GT. Penampilannya lebih garang dan sporty, dengan banyak kelengkapan prestasi. Sudah tentu bagi orang ramai, persoalan yang timbul adakah ia akan diperkenalkan kepada pasaran.

Semasa majlis pembentangan prestasi tahun 2019, Perodua juga ada memberitahu sedikit perkembangan mengenai model ini. Penilaian tentangnya sedang dibuat dan antara perkara yang mencabar adalah pada bahagian teknikal.

“Sekiranya kami mahu melancarkan Myvi GT atau sesuatu yang hampir seperti kereta konsep itu, kami perlu memastikan ia mematuhi standard yang diperlukan seperti keselamatan, kualiti dan paling penting adalah harga. Kami juga perlu memastikan apa sahaja pelaburan yang dibuat untuk model yang berjumlah kecil ini dapat diperoleh kembali dalam masa tertentu,” kata presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad.

Buat masa ini, beliau turut memberitahu bahawa kajian tentang pengenalan Myvi GT sedang dibuat secara menyeluruh dan mereka perlu memastikan berapa jumlah jualan yang diperlukan sebelum boleh membuat keputusan untuk memperkenalkannya kepada pasaran atau tidak.

Jika melihat kepada Myvi GT yang dipamerkan waktu KLIMS 2018 itu, ia menggunakan asas daripada varian Advance 1.5L, tetapi dipasang dengan bukan sahaja kit badan yang lebih sporty dan garang, tetapi juga kelengkapan seperti suspensi boleh laras, rim 17-inci, tayar Bridgestone Potenza Adrenalin RE003, brek Brembo, roda stereng gentian karbon serta tempat duduk yang dibalut Alcantara.

GALERI: Perodua Myvi GT di KLIMS 2018