Hyundai telah menyebarkan imej dan perincian untuk model facelift i30 yang bakal diperkenalkan secara rasmi di Geneva Motor Show 2020 bulan hadapan. Pencabar bagi hatchback Volkswagen Golf segmen-C ini menerima imej hadapan baharu, selain ciri ketersambungan yang dipertingkatkan dan pilihan enjin mild hybrid 48-voltan. Peningkatan sebelum ini dibuat pada hujung 2018.

Model 2020 ini boleh dikatakan melibatkan peningkatan yang paling ketara, termasuk menampilkan gril yang lebih lebar dengan paten 3D yang sekaligus menyerlahkan gaya hadapannya. Digandingkan dengan lampu utama yang lebih nipis dengan pilihan reflektor berteknologi LED dan lampu nyalaan siang (DRL) LED berbentuk-V.

Di belakangnya, hatchback lima-pintu i30 ini turut menerima rekaan bampar baharu dengan meningkatkan lagi prestasi aerodinamiknya. Turut ditampilkan lampu kombinasi belakang LED berbentuk-V untuk menyuaipadankan dengan DRL hadapan. Roda aloi potongan berlian baharu 17- atau 16-inci turut diberikan sebagai pilihan.

Selain hatchback dan fastback, ia turut didatangkan dengan pilihan wagon inspirasi daripada i30 N. Kesemua imej yang dipertontonkan ini adalah dengan kemasan N Line dalam warna baharu Sunset Red. Lain pilihan warna termasuklah dua warna baharu iaitu Dark Night dan Silky Bronze melengkapkan lagi enam warna sedia ada.

Dengan rekaan semula yang lebih segar, N Line kelihatan lebih sporty dan kini ditampilkan dengan gril tengah di bawah yang lebih besar mendominasi bahagian bampar. Bukaan sisinya menampilkan wings ala terarpung yang menambahbaik aerodinamik. Selain itu, ia turut digandingkan dengan lip berwarna perak yang lebih nipis dan juga lencana N Line pada gril.

Bampar belakang N Line baharu diletakkan pada diffuser yang lebar, begitu juga dengan kedudukan lampu kabus yang diposisikan semula memfokuskan pusat graviti yang dekat dengan permukaan bawah. Kemasan yang disemak semula termasuklah dengan roda baharu 17- atau 18-inci turut diberikan sebagai pilihan.

Sebagai tambahan, N Line hatchback dan fastback turut menampilkan talaan yang dipertingkatkan bagi suspensi dan stereng dalam kombinasi dengan pilihan enjin 1.5 T-GDi (160 PS) dan 1.6 diesel (136 PS) untuk pengendalian yang lebih dinamik.

Di dalamnya, perubahan yang dilakukan agak terhad dengan corong udara yang lebih moden dan diperkemaskan. Tiga warna kemasan dalaman telah ditambah – Pewter Gray, Ebony Brown dan Charcoal Gray. Sebelum ini hanya ada warna hitam sahaja. Tempat duduk pula sama dengan balutan fabrik, kulit atau pun kombinasi kedua-duanya. Versi N Line juga menerima jahitan jingga dan logo N pada tombol gear dan juga roda stereng.

Model facelift i30 turut menerima kluster digital tujuh-inci baharu dan skrin sesentuh navigasi 10.25-inci. Ia juga menerima ketersambungan Android Auto dan Apple CarPlay, dan akan memiliki phone mirroring tanpa wayar dan juga pengecas. Selain itu, ia turut menampilkan servis ketersambungan Hyundai Bluelink, dengan langganan percuma selama lima-tahun sebagai salah satu pilihan bagi navigasi.

Pakej keselamatan Hyundai SmartSense juga ditambahbaik. Lane Following Assist secara automatiknya akan melaras stereng untuk membantu kenderaan kekal di lorong. Sementara sistem Bantuan Elak Pelanggaran Belakang pula akan mengaktifkan brek untuk mengelak pelanggaranbila kenderaan berundur.Ciri keselamatan baharu termasuklah Leading Vehicle Departure Alert yang akan memberikan amaran kepada pemandu jika kenderaan di hadapan mula bergerak dan kenderaan yang dipandu pula masih berhenti.

Sistem Pengesan Titik Buta belakang juga telah ditambahbaik. Kini dengan Blind-Spot Collision-Avoidance Assist, ia boleh mengaktifkan brek untuk mengelakkan pelanggaran. Begitu juga dengan Front Collision-Avoidance Assistance yang turut ditambahn baik bagi mengesan basikal di atas jalan raya. Ciri keselamatan baharu pada i30 ini juga termasuk eCall yang merangkumi servis kecemasan apabila penderia beg udara tercetus. Lain-lain ciri yang dikekalkan termasuklah FCA dengan pengesan pejalan kaki, Amaran Perhatian pemandu, Bantuan Lampu Tinggi, Amaran Pengehad Kelajuan Pintar dan Bantuan Kekal Lorong.

Akhir sekali, barisan penjana kuasanya juga dipertingkatkan, malah diperbanyakkan variasinya. Ia dimulakan dengan enjin petrol 1.5 liter NA baharu dengan dua port suntikan dan 110 PS, yang didatangkan dengan kotak gear manual enam-kelajuan. Selain itu, enjin 1.0 liter T-GDi dengan 120 PS yang kini dipadankan dengan transmisi dwi-klac tujuh-kelajuan, sebagai tambahan kepada 6MT sebelum ini. Enjin ini juga diberikan pilihan teknologi mild hybrid 48-voltan, dipadankan dengan Intelligent Manual Transmission (iMT) enam-kelajuan.

iMT diasingkan dari transmisi selepas pemandu melepaskan pendikit. Ia membolehkan kereta memasuki dua tahap bagi peluncuran, bergantung pada keadaan. Dengan tahap pertama, enjin dalam keadaan melahu. Untuk tahap kedua pula, enjin akan dimatikan sementara untuk penjimatan bahan api. Pilihan hibrid juga ditawarkan dengan DCT tujuh-kelajuan.

Untuk penjana kuasa diesel pula, enjin paling asas 1.6L dengan 115 PS bersama pilihan manual enam-kelajuan atau DCT tujuh-kelajuan. Selain itu, enjin pertengahan 1.6L pula didatangkan secara standard dengan sistem mild hybrid 48V. Pilihan kotak gear sama ada iMT enam-kelajuan atau DCT tujuh-kelajuan. Manakala enjin tertinggi pula, unit baharu 1.5 litet T-GDI dengan 160 PS, juga dengan teknologi mild hybrid, bersama pilihan sama ada iMT atau DCT.

GALERI: Hyundai i30 Hatchback 2020

GALERI: Hyundai i30 Wagon 2020

GALERI: Hyundai i30 Fastback 2020