Proton memperhebatkan lagi teknologinya dengan menampilkan ciri baharu di laman web rasmi mereka – pengesan suara. Kini pemilik X70 boleh menggunakan arahan suara untuk mengemudi SUV anda menerusi fungsi baharu yang terdapat di dalam laman web rasmi Proton. Walau bagaimana pun, buat masa ini, fungsi berkenaan hanya disokong oleh peranti Android, termasuk pelayar destop Google Chrome.

Bagi pengguna peranti iOS atau Safari pada MacOS, anda perlu menunggu sehingga ia boleh digunakan untuk fungsi yang sama. Namun aplikasi Chrome pada MacOS boleh menggunakannya. Dan buat masa ini, fungsi pengaktifan suara ini hanya untuk model X70 sahaja, dan ia bermula dengan arahan popular “Hi Proton”. Apa yang menariknya, ia bukanlah sistem kawalan suara sepenuhnya. Anda perlu untuk klik (atau ‘tap’ jika menggunakannya pada telefon bimbit) pada ikon mikrofon, sebelum meneruskan ke tujuh arahan penetapan.

Ternyata fungsi ini juga mudah digunakan, anda juga perlu untuk menghidupkan fungsi mikrofon apabila diperlukan. Jadi, untuk pemilik X70, jangan lupa untuk mengeksplorasi fungsi baharu in ya!