Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan peraturan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan diperketatkan – sebaik memasuki minggu kedua – bagi memastikan Malaysia dapat mencapai matlamat untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 seberapa segera, lapor The Star.

Ismail yang juga merupakan Menteri Pertahanan berkata, dalam fasa pertama pelaksanaan PKP, orang ramai masih dibenarkan bergerak, walaupun dengan cara yang dihadkan. “Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah diarah untuk merangka draf prosedur operasi standard (SOP) bagi fasa kedua PKP. Ini bakal menyaksikan peraturan lebih ketat dikenakan berbanding fasa pertama,” jelas beliau.

Pengumuman berkaitan perkara ini bagaimanapun belum dilakukan lagi, dan menyatakan bahawa MKN akan membentengkan rancangan tersebut pada Sabtu ini, 28 Mac. Semalam, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa tempoh PKP seluruh Malaysia akan dilanjutkan hingga 14 April 2020. Fasa pertama PKP adalah dari 18-31 Mac ini.