Perlumbaan MotoGP musim 2020 cuma sempat berlangsung untuk satu pusingan sahaja, iaitu di Qatar dan itupun cuma melibatkan kategori Moto2 dan Moto3. Dengan keadaan yang bertambah buruk sekarang, kita masih tidak tahu bila siri perlumbaan ini akan disambung semula.

MotoGP tidak mahu peminat mereka bosan menunggu, jadi sebelum ini mereka telah menawarkan semua video dalam arkib mereka secara percuma melalui laman web. Sekarang, ada satu lagi hiburan untuk peminat MotoGP – perlumbaan akan diadakan secara virtual hujung minggu ini menggunakan permainan MotoGP™19 Videogame.

Antara pelumba yang sudah mengesahkan penyertaan mereka adalah Marc Marquez, Alex Marquez, Maverick Viñales, Aleix Espargaro, Alex Rins, Joan Mir, Fabio Quartararo, Iker Lecuona, Miguel Oliveira serta Francesco Bagnaia, dan mereka akan berlumba dalam litar Mugello sebanyak enam pusingan. Sebelum perlumbaan sebenar akan terdapat sesi ujian masa untuk menentukan kedudukan permulaan.

Perlumbaan virtual ini akan disiarkan secara langsung melalui laman web motogp.com, esport.motogp.com dan beberapa saluran lain dalam media sosial pada 29 Mac, jam 15:00 GMT+2 (21:00 waktu Malaysia). Setiap pemain akan berlumba dalam bilik persendirian khas, lengkap dengan semua kelengkapan permainan video ini.